Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mycket står på spel i dagens amerikanska halvtidsval

  I USA är det nu ”midterms” och mycket stor på spel för miljön. Runt om i USA kandiderar konservativa klimatförnekare för Republikaneran och The Tea Party Movement, och de gör det med stöd från flera europeiska energibolag. Bland annat EON som i Sverige försöker hålla en hög miljöprofil har avslöjats som bidragsgivare till klimatförnekare. Även BP stöttade klimatförnekare. (Hela rapporten över företagen som stödjer amerikanska klimatförnekare i midterms återfinns här)

  Det är bland annat tack vare dessa pengar som den amerikanska miljöpolitiken verkar ta sig en ordentlig törn i dagens midterms. Just nu verkar det som om Republikanerna kommer att bli valets stora vinnare och att de därmed kommer att ta över The House of Representatives (Demokraterna verkar behålla majoriteten i senaten men det finns en liten chans att Republikanerna tar över även där). Om det nu är så att Republikanerna får majoriteten i The House of Reps skulle det innebära enorma bakslag för den amerikanska miljöpolitiken. Republikanerna skulle då kunna ta över The Energy and Commerce Committee som idag leds av demokraten Henry Waxman som bland annat tog fram USA:s förslag på en Cap-and-Trade lag. Hans ersättare skulle bli någon av de starka motståndarna till Cap-and-Trade som finns bland republikanerna. Ett amerikanskt House of Reps skulle dessutom nästan garanterat innebära slutet för komittéen för energioberoende och global uppvärmning.

  Allt är dock inte negativt. I Kalifornien verkar USA:s mest progressiva klimatlagstiftning överleva den allmänna omröstningen (Prop 23). Lagstiftningen är inte någonting fantastiskt på något sätt men med dess mål om att begränsa utsläppen efter år 1990 års nivåer till år 2020 är det fortfarande det mest ambitiösa som lyckats överleva USA:s allt för ofta osakliga debatt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.