Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Mystisk sjukdom i Sveriges största laxälv

  Foto: Walter Baxter, CC-BY-SA 2.0

  Söndervittrade fenor, böldliknande sår och en illaluktande stank när man öppnar fisken. Så beskriver fiskare sjukdomen som sprider sig bland laxarna i norr.

  – Jag höll på att spy när jag öppnade laxen som var nyfångad. Den stank. Och levern var gråvitaktig. Det är något fel med fisken, säger fiskaren Kurt Haapala som tagit prover på fiskarna till Sveriges Radio.

  Redan förra året kom rapporter om sjukdomen. Nu är mer än varannan lax i Torneälven skadad, och sjukdomen har även spridit sig till Kalixälven, Vindelälven, Lainioälven och Muonioälven. Torne älv är den största och viktigaste vildlaxälven i hela Östersjöområdet.

  Leif Taavola har fiskat i Torneälven sedan 1960-talet, och säger till Västerbottens-kuriren att han är orolig för att det kanske inte finns någon lax kvar i älven om fem-sex år. Förra årets utbrott förutsattes bero på svampangrepp på grund av varmare vatten, så få eller inga prover togs. Nu stiger oron och kritiken mot myndigheterna, men svaren finns inte.

  – Jag tycker att myndigheterna måste ta det här på allvar nu. Vi vill ha ett svar vad det beror på. Det är kan slå hårt mot sportfisketurismen, som är på stark frammarsch. Gåtan måste lösas, säger Leif Taavola till Norrländska Socialdemokraten.

  Nu verkar sjukdomen börjat sprida sig till andra fiskar, och rapporter har kommit om sjuk sik, harr och öring. Det finns stor osäkerhet kring hur reproduktionen och framtida populationer kommer påverkas, och laxar (som också hotas av klimatförändringar) är en viktig del i havens ekosystem.

  — Det finns inte mycket att göra, det är att göra provtagningar och skicka till SVA. Men det är svårt att hitta orsakerna, säger Fredrik Nordwall, chef för enheten för biologisk mångfald på Hav, till Västerbottens-kuriren.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra