Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Närodlad mat trendar

  I spåren av en ökad miljömedvetenhet i samhället köper fler närodlad mat. Lokala lantbruk satsar också i högre grad på gårdsbutiker med egenodlade och förädlade produkter från gården.

  Enligt LRF, Lantbrukarnas riksförbund, finns det idag uppemot 850 gårdsbutiker och cirka 900 lantbruk förädlar sina egna produkter. Allt fler svenskar uppger också att de handlar närodlat, Handels utredningsinstituts undersökning från tidigare i år visar att fyra av tio konsumenter handlar närodlat minst en gång i veckan.

  Dagens Nyheter kan man läsa om den pågående trenden:

  – För tio år sedan var ekologiskt trenden, i dag är det närodlat som gäller, säger Rebecka Milestad, jordbruksforskare på KTH i Stockholm.

  Men vi på Supermiljöbloggen undrar om inte ekologisk och närodlad mat faktiskt hänger ihop? Ofta bidrar närodlat till färre transporter och köper man säsongsbetonad mat bidrar det till hållbart jordbruk. Ekologisk, närodlad mat och förädlade produkter så som korv och ost är väl ändå det allra mest trendiga nu?

  Fotograf: Katarina Tagesson

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.