I spåren av en ökad miljömedvetenhet i samhället köper fler närodlad mat. Lokala lantbruk satsar också i högre grad på gårdsbutiker med egenodlade och förädlade produkter från gården.
Enligt LRF, Lantbrukarnas riksförbund, finns det idag uppemot 850 gårdsbutiker och cirka 900 lantbruk förädlar sina egna produkter. Allt fler svenskar uppger också att de handlar närodlat, Handels utredningsinstituts undersökning från tidigare i år visar att fyra av tio konsumenter handlar närodlat minst en gång i veckan.
I Dagens Nyheter kan man läsa om den pågående trenden:
– För tio år sedan var ekologiskt trenden, i dag är det närodlat som gäller, säger Rebecka Milestad, jordbruksforskare på KTH i Stockholm.
Men vi på Supermiljöbloggen undrar om inte ekologisk och närodlad mat faktiskt hänger ihop? Ofta bidrar närodlat till färre transporter och köper man säsongsbetonad mat bidrar det till hållbart jordbruk. Ekologisk, närodlad mat och förädlade produkter så som korv och ost är väl ändå det allra mest trendiga nu?
Fotograf: Katarina Tagesson

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till