Nästan inga plastförpackningar går att återvinna
Ny rapport visar att de allra flesta plastförpackningar inte är återvinningsbara. Nu uppmanas företag att minska på plasten, samt investera mer i återvinningslösningar och innovationer som minskar behovet av plastförpackningar.
Rapporten är en årlig så kallad framstegsrapport för FN:s miljöprogram UNEP och Ellen MacArthur Foundations gemensamma projekt Global Commitment. Fler än 500 organisationer har hittills skrivit under Global Commitment dess vision om en cirkulär ekonomi för plast. De årliga rapporterna ska visa hur det går för företagen.
Årets rapport är till stor del en dyster läsning: enbart 1,6 procent av företagens plastförpackningar går att återvinna. Den absoluta majoriteten av plastförpackningarna är därmed engångsförpackningar. Det är särskilt oroväckande eftersom många av de undertecknande företagen är riktiga konsumtionsjättar, exempelvis H&M, L’Oréal, Pepsi, Coca-Cola och Unilever.
Förutom att en majoritet av företagens plastförpackningar fortfarande är engångsförpackningar syns även en annan oroväckande trend i rapporten. Istället för att minska den totala mängden förpackningar byter hälften av företagen bara ut engångsplatsen mot papper. Som bekant är heller inte papper en ideal produkt eftersom skogen behövs till annat.
Rapporten bjuder trots allt på några ljusglimtar. Många av de undertecknande företagen har ökat sin användning av återvunnen plast, och därmed minskat användningen av nyproducerad plast. En annan positiv aspekt med hela Global Commitment-projektet är att företagen ställer sig bakom en gemensam vision om en mer cirkulär plastanvändningen till 2025. Huruvida det endast är ord får framtida rapporter visa.
För att visionen ska uppnås visar rapporten att företagen måste göra större investeringar i leverantörskedjorna. Det handlar bland annat om att minska behovet av engångsförpackningar och införa bättre metoder för återvinning.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till