Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Länsstyrelsen planerade att bilda flera naturreservat i området i Jokkmokk. Skogen hyste värdefulla renbetesmarker och flera nyckelbiotoper. Dessutom hade skogen aldrig tidigare blivit rationellt brukad, något som är mycket ovanligt i Sverige.

    Markägaren, företaget Jokkmokks allmänning, har rätt till ersättningsmark som kompensation med samma ekonomiska värde som skogen som Länsstyrelsen önskade göra till naturreservat. Då Länsstyrelsen inte äger marken som nu har blivit fälld av allmänningen, har de inte haft möjlighet att stoppa avverkningen. Det har däremot Skogsstyrelsen rätt att göra efter att Jokkmokks allmänning har kommit in med avverkningsanmälan. Trots att Skogsstyrelsen noterade flertalet nyckelbiotoper och kände till Länsstyrelsens planer ville man inte stoppa avverkningen.

    — Om vi skulle gå in och stoppa en avverkning blir vi ersättningsskyldiga, säger Nils-Åke Kuoljok, Skogsstyrelsen Jokkmokk, till Nordnytt.

    Så varken Länsstyrelsen eller Skogsstyrelsen har haft tillräckligt med medel för att kunna ersätta markägaren för att skydda en av de få svenska orörda naturskogarna.

     — De planerade naturreservaten har jättehöga naturvärden i och med att de är vildmarksområden som aldrig har brukats med rationella metoder, säger Camilla Carlsson, naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Norrbotten.

    — Hugger man ner en flera hundra år gammal skog så tar det flera hundra år att få tillbaka liknande naturvärden.

    Ur ett naturvårdsperspektiv går det alltså inte att ersätta området med andra områden då det i dag är mycket ovanligt med skogar som aldrig har brukats med rationella metoder. Dessa skogar hyser generellt en mycket hög biologisk mångfald, med arter som kan vara direkt beroende av det äldre ekosystemet. De många brukade skogarna passar bättre för avverkning, och brukar därför användas i byteshandel för att markägaren av biologiskt värdefull skog inte ska tappa för mycket ekonomiskt värde när områden skyddas. Eftersom det i Jokkmokk gäller stora områden har det varit svårt för Länsstyrelsen att hitta tillräckligt med mark. Det har skett ett byte, med hjälp av mark som Länsstyrelsen fått via Naturvårdsverket och statliga Sveaskog, men den marken täcker inte hela behovet.

    — Det är väldigt stora värden [ekonomiska, reds. anm] det handlar om. Att undanta så här stora områden som frivilliga avsättningar är omöjligt, där måste staten ta sitt ansvar, säger Christian Rimpi, skogsförvaltare Jokkmokks allmänning.

    Förhandlingarna om naturvårdsavtal mellan Jokkmokks allmänning och Länsstyrelsen var dock inte klara vid tiden som skogen började avverkas.

    — Frågan är var etiken och moralen finns. Varför ska man till vilket pris som helst avverka gammelskog när det finns så lite kvar? säger miljökämpen Tor Lundberg Tuorda till Nordnytt, om Jokkmokk allmännings val att avverka skogen.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.