Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Naturskyddsföreningen på väg att ändra sig om GMO

    Foto: Keith Weller, U.S. Department of Agriculture

    Är inte kritiska till GMO som teknik, utan hur tekniken används.
    Naturskyddsföreningen har nu en kampanj om att man ska miljörösta i EU-valet. Som en del i den kampanjen så har de betygsatt de svenska EU-parlamentarikernas miljöarbete.En av flera EU-parlamentariker som fått det högsta betyget, en grön tumme upp, från Naturskyddsföreningen är folkpartisten Marit Paulsen. Att Marit Paulsen får högsta betyg av Naturskyddsföreningen fast hon är positiv till genetiskt modifierade organismer (GMO), djur, växter eller bakterier där människan har förändrat deras gener med modern genteknik, har väckt en del kritik på Naturskyddsföreningens sida på Facebook. Som ett svar på den kritiken skriver Naturskyddsföreningen att man håller på att ändra sin inställning till genteknik, de är kritiska till hur GMO används idag, men inte till genteknik i sig. De skriver

    Naturskyddsföreningen reviderar just nu vår policy för genteknik.

    Och vidare

    I stora drag kan vi säga att vi inte är kritiska som GMO som teknik, utan hur tekniken används. Som det ser ut idag bidrar GMO-användningen inte till ett hållbart jordbruk. Men debatten kring GMO är ofta svartvit och vi menar att fler nyanser behövs. Vi kommer att berätta mer om vår syn på GMO så snart vår policy är klar.

    GMO är en omdiskuterad fråga där det finns delade åsikter bland miljöintresserade. I en intervju med Supermiljöbloggen nyligen säger Johan Rockström, chef på Stockholms Resilience Center, att han tror att GMO är nödvändig för att klara världens framtida matförsörjning.
    I EU-valet så är GMO en fråga där partierna har olika åsikter. Moderaterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna är tydligast för GMO. De tydligaste kritikerna är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ, detta enligt ett reportage från Vetenskapsradion.
     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!