Nedstängning gav mer solkraft
För att begränsa coronaviruset spridning har många länder stängt ner hela samhällen. I Indien ledde det till både renare luft och mer solenergi. Det visar en ny studie.
Det är numera välkänt att de olika åtgärder som införts för att begränsa människors rörelser i syfte att begränsa coronapandemin lett till mindre luftföroreningar och därmed renare luft. Vad som var mindre känt är att det även kan ha inneburit ett lyft för solenergin. Mindre luftföroreningar gör nämligen att mer solljus når solpanelerna som därmed kan producera mer energi. Det rapporterar Vetenskapsradion.
Enligt tysk studie som undersökt den drastiska nedstängningen Dehli – en av världens mest förorenade städer – innebar minskningen av luftföroreningar till att 8 procent mer solljus träffade stadens solpaneler i slutet av mars, jämfört med samma datum 2017-2019.
Även om forskarna enbart tittat på Indien förväntar de sig samma resultat från andra delar av världen som fått renare luft på grund av olika rörelsebegränsningar.
Installationer av solceller ökade rejält globalt förra året och förhoppningsvis kan produktionen fortsätta utvecklas. Dessvärre flaggar IEA för att påverkan av covid-19 samtidigt riskerar att försena nödvändiga investeringar och därmed sänka tillväxttakten för solel och andra rena energislag. För första gången på 30 år riskerar efterfrågan på solel till och med minska jämfört med året innan.
Det är därför viktigt att investeringar som nu görs för att återstarta ekonomier världen över fokuserar på framtidens nödvändiga energislag. Här finns möjligheter att ta ett stort ansvar.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till