Nordkalk: Ojnareskogen är inte så unik
Bolaget menar att aktivisterna överdrivit naturvärdena.
Debattartikeln från Nordkalk som Supermiljöbloggen skrev om häromdagen väckte stor uppmärksamhet, inte minst för att Nordkalk här antyder att alla som protesterade mot planerna på en kalkstenstäkt i Bunge på norra Gotland var arbetslösa ungdomar ”som inte förstår vad ett samhälle utan mineraler skulle innebära”.
När Helagotland nu frågar Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt om hon förväntat sig att så många skulle bli upprörda över uttalandet säger hon:
– Om de blivit upprörda så innebär det att det ligger något i det vi säger. Vi har aldrig pekat ut någon även om vi själva mycket väl vet vilka det handlar om.
Feldt säger också till Helagotland att aktivisterna överdrivit naturvärdena i området och att skogar som den i Bunge ”finns nästan överallt på Gotland”.
– Ojnareskogen är verkligen inte så unik som de framställer den, säger hon.
Salomon Abresparr som är ordförande för Fältbiologerna kom i går med en replik där han skriver att ”Nordkalks ledning måste inse att de lever i en värld 2013”.
Att förminska de som engagerat sig för miljö och vatten på norra Gotland till en klick arbetslösa faller bara tillbaka på Nordkalk själva. (…)
Det handlar om tusentals gotlänningar som engagerat sig – ungdomar, barnfamiljer, pensionärer, sommargotlänningar, urgutar, bönder, arbetande och arbetslösa.
När det gäller naturvärdena skriver Abresparr att kritik mot Nordkalks planer även kommit från bland annat Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och EU-kommissionen, samt andra experter på natur, vatten och geologi.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till