Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Norges oljefond vill bli miljövänlig

  Världens största finansiella aktör, norska statens pensionsfond, skär ner sina innehav i kol- och guldgruvor av miljöskäl. Under 2014 ska fonden se över hela råvarusektorn, rapporterar Reuters.
  – Det finns saker som skadar miljön per definition, säger fondens VD Yngve Slyngstad till nyhetsbyrån. Fonden kommer därför att koncentrera sina innehav till företag som arbetar mer hållbart.
  Enligt Slyngstad är guldgruveindustrin tyngd av så kallade externa kostnader. Det innebär  att guldbrytningen har ekonomiska konsekvenser för andra än själva gruvföretaget, som att färskvatten förstörs och att giftet cyanid läcker ut i naturen. Idag får ofta skattebetalarna stå för dessa kostnader, men om reglerna ändras kan det stå företagen dyrt, och därför är det riskabelt att investera i branschen.
  I fredags meddelade Norges regering att fonden ska utvärdera huruvida man ska sluta investera i fossila bränslen på grund av deras negativa miljöpåverkan. Detta trots att syftet med fonden var att säkerställa att kommande generationer norrmän får ta del av den välfärd som de ändliga resurserna ger idag.
  Välfärdsfonden startades 1998, och äger en procent av världens aktier. Förmögenheten på 840 miljarder dollar har genererats genom att överskottet från Norges olje- och gasindustri har investerats i fonden.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.