Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Norska koraller ska rädda svenskt rev

  Sveriges korallrev håller sakta på att förtvina bort. I ett försök att rädda Säckenrevet har ett forskningsprojekt som syftar till att transplantera friska norska koraller satts igång. 

  – Att vi har kallvattenkorallrev i Sverige har varit känt sedan mitten på 1920-talet. Då kunde man hitta levande korall på tre platser i Kosterfjorden. Idag återstår bara Säckenrevet i Kosterfjorden och det är i dåligt skick, säger marinbiologen och forskaren Mikael Dahl.

  Marinbiolog Lisbeth Jonsson från Göteborgs universitet leder arbetet med att samla in friska korallfragment från norska Tistelrevet bara någon mil bort och placera ut dem på ställningar i Säckenrevet.

  – Det här är en teknik man använt sig av i tropiska rev, vi har överfört tekniken till kallvattenskorallerna, säger Lisbeth Jonsson.

  Anledningen till att korallerna dör är att de förstörs av fisketrålare som drar fram över botten. Men det beror också på att haven blir alltmer övergödda och att sedimenteringen blir större. När korallerna inte får nöring dör de, övertäckta av sediment.

  Du kan höra mer i Vetenskapsradion Klotets sänding från 24/10 här.

  Närbild på polyper. Foto: Pål Buhl-Mortenssen

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.