Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Noshörningsjakten ökar

  Noshörningsjakten i Afrika ökar. Hittills har minst 455 noshörningar dödats i år för att hornen ska användas i traditionella mediciner i Vietnam och Kina. SVT rapporterar om svaga insatser i mottagarländerna och menar att tull och polis i Vietnam ofta är inblandade i smugglingen. Men tyvärr är det inte bara där det brister.

  Bild: Beatrice Rindevall

  Under två tillfällen tidigare i år har anställda i Krugerparken i Sydafrika blivit arresterade för tjuvjakt. Trots stora satsningar med fler vakter och ökad informationsspridning fortsätter tjuvjakten att öka. På Krugerparkens hemsida citeras Albert Machaba, regional parkvakt för centrala Krugerparken och styrelseledamot i C-joc (Central Joint Operational Committee):
  – Tjuvjägare blir arresterade men ofta försvinner handlingarna eller så släpps gärningsmännen utan att ha blivit åtalade eller får så lätta straff att brottet verkar sakna betydelse. (Min översättning)

  Men ibland är straffen desto hårdare. Indien har tillämpat principen ”shoot on sight” för tjuvjakt på tiger och flera rapporter om dödade tjuvjägare i Krugerparken har inkommit under det senaste året. Vietnameser upptäckta för smuggling av noshörningshorn har blivit arresterade med upp till 10 år i fängelsestraff enligt organisationen Saving Rhinos. Däremot hävdas det att vietnamesiska tjänstemän påkomna med smuggling gått ostraffade.

  Ännu föds fler noshörningar i Afrika än det dödas. Förhoppningsvis lyckas tjuvjakten stoppas genom fler vakter, ökad information i Asien rörande det verkningslösa i ”medicinen” samt ökad spridning i medierna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.