Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Analys Dumheter Nyheter

    Nu är avverkningen större än tillväxten i svensk produktionsskog

    Foto: Leif Öster

    Beräkningar från riksskogstaxeringen visar att avverkningen nu är större än den tillgängliga tillväxten i den svenska skogen. Ekologiprofessorn Göran Englund säger att detta är själva definitionen av ett ohållbart skogsbruk, men skogsindustrin verkar inte vilja minska avverkningen.

    Debatten om hur mycket virke som faktiskt finns tillgängligt för slutavverkning i den svenska skogen har florerat den senaste tiden. Regeringen och skogsbolagen vill höja skogsproduktionen, men är det realistiskt? SMB:s krönikör Leif Öster synar debattörernas tolkningar av riksskogstaxeringens data i sin senaste krönika, och belyser bland annat Tomas Lundmarks rapport från 2020 om att skogen inte räcker till. Där går det att läsa att hela nettotillväxten avverkas i Götaland, och Svealand är på väg åt samma riktning. Nu visar den senaste datan ännu dystrare siffror.

    “Skogsindustrin målar ett skräckscenario”

    I mars 2024 skrev branschorganisationen Skogsindustrierna ett debattinlägg i Aftonbladet där de hävdar att det bästa för klimatet vore att fortsätta avverkningen, och refererar bland annat till en analys från Danske Bank. Det möttes av en replik från Greenpeace och Klimatriksdagen. De hänvisade i sin tur till forskning som visar att kalavverkning är betydligt mer klimatskadligt än att låta skogen stå. Även i DN går det att läsa diskussioner om det svenska skogsbruket på liknande tema.

    – Skogsindustrierna målar upp ett skräckscenario där minskade avverkningar ger minskad sysselsättning och utslagning av sågverk. Som ekologer kan vi inte bedöma realismen i detta, men vi kan konstatera att denna typ av skräckscenarier ända sen 60-talet använts av industrin som en strategi för att få fortsätta som vanligt och undfly ansvar för de miljöproblem som verksamheten skapar, säger Göran Englund, professor i ekologi på Umeå Universitet, i en kommentar till SMB.

    Med anledning av debatten tog Göran Englund på Umeå Universitet fram data om den nuvarande avverkningen i Sverige. Det visade sig att vi redan idag uppfyller definitionen av ett ekonomiskt ohållbart skogsbruk.

    Skogsdata: avverkning större än tillväxten

    Sveriges lantbruksuniversitet publicerar årligen en rapport som innehåller aktuell data om den svenska skogen. I senaste Skogsdata visas en graf över den årliga tillväxten och avverkningen av produktiv skogsmark i Sverige, alltså den areal som anses vara avverkningsbar. Det är visuellt tydligt att avverkningen har ökat under de senaste årtionden, men tillväxten har däremot börjat avta.

    Källa: Skogsdata 2023, SLU

    SMB har tagit del av datan bakom denna graf, som innehåller beräkningar på skillnaden i tillväxt och avverkning. Det är främst i Svealand och Götaland som siffrorna är anmärkningsvärda. 2017-2021 avverkades i genomsnitt 140 respektive 116 procent av den avverkningsbara skogen. Totalt i landet avverkades 105 procent av skogen under denna tidsperiod.

    Göran Englund på Umeå Universitet är kritisk till utvecklingen. Den höga andelen avverkning leder till en minskad skogsvolym, som i längden leder till lägre tillväxt och lägre lönsamhet.

    – Att avverka mer än tillväxten är själva definitionen av ett skogsbruk som inte är hållbart. I detta ljus är EU:s krav på minskad avverkning inte ett hot, utan något som räddar skogsindustrin från sig själv, säger han till SMB.

    Englund liknar situationen med fiskeindustrin: överexploatering av populationer har lett till minskade fångster och totalt fiskestopp. Nu ser skogsindustrin ut att vara på väg mot samma håll, men verkar inte vara villiga att minska avverkningarna.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.