Nu kan alla svenskar hjälpa fattiga människor få solenergi
Sparasols grundare till Supermiljöbloggen: ”Det här sättet att mobilisera investeringar kommer öka lavinartat framöver.”
En ny plattform har startats i Sverige: Sparasol.nu. Tanken är att alla ska kunna göra något konkret för att hjälpa människor i Afrika, Asien och Sydamerika att få tillgång till förnybar och hållbar energi i form av solpaneler.
Supermiljöbloggen tog en kaffe med grundaren Oleg Izyumenko, känd i Miljösverige för sitt mångåriga arbete inom klimatrörelsen och med Wake-Up Call, företaget som jobbar med att inspirera ungdomar att engagera sig i klimatfrågan och i omställningen till ett hållbart samhälle.
Genom Sparasol, berättar Oleg Izyumenko, kan den som har, säg tusen kronor över, spara pengarna på ett sätt så att de kommer till direkt nytta – detta i stället för att bara lägga dem på en bank där de riskerar att snarast hjälpa fossilindustrin.
Varför drog du igång det här projektet?
– Jag har drivit Wake-Up Call under flera år och i den processen tjänat mycket mer pengar än vad jag själv har behövt. När jag sökte runt förstod jag att det i princip är omöjligt att placera de här pengarna någonstans och samtidigt få garantin att de inte används till något som är dåligt för miljön eller för klimatet. Fonder eller vanliga sparkonton, alla har problematiska kopplingar, exempelvis till den fossila industrin. Så jag beslutade mig för att ta en mer aktiv ställning och själv börja investera mina pengar i förnybara energiprojekt, via olika internationella crowdlending-plattformar som Sunfunder.com och Kiva.org.
– Men sen när jag berättade om det här beslutet för mina vänner trodde jag att många skulle följa mitt exempel och göra samma sak. Men då visade det sig att de tvekade, dels för att de var osäkra på hur det fungerade rent praktiskt, dels för att de var oroliga att deras pengar inte skulle betalas tillbaka. Då slog det mig att jag kan använda mina sparade pengar för att lösa detta. Med en svensk plattform som alla kan begripa och med en garanti att pengarna återbetalas närhelst man önskar det. Så föddes Sparasol, som alltså är ett sätt att låna ihop pengar från många olika håll som sedan investeras i småskaliga förnybara energiprojekt runt om i världen.
Men hur funkar det?
– Tanken är att hjälpa människor i Afrika, Asien och Sydamerika att kunna betala för hela solenergisystem. Genom Sunfunder.com och Kiva.org, som vi kommer jobba genom, kan hundratals eller tusentals människor tillsammans stå för finansieringen så att en by i exempelvis Uganda kan köpa in de paneler som behövs. När det är gjort brukar det ta cirka 12 till 18 månader innan pengarna återbetalats, och därefter är det människorna i byn som äger panelerna. Solenergi är både billigare och mer miljövänligt än den energi som används i dag, som ofta är fotogen. Men den stora upfront-kostnaden för solenergisystemen är det få som har råd med och det är det som nu alltså möjliggörs. Hittills har Sunfunder investerat nästan 700 000 dollar i solenergi.
Så om jag har tusen kronor jag för tillfället inte har någon användning för, vad gör jag?
– Du sätter över pengarna på kontot som finns på vår hemsida och vi skickar tillbaka en bekräftelse på att vi mottagit dem. Därefter investerar vi pengarna i något pågående solenergiprojekt hos antingen Sunfunder eller Kiva. Men utöver detta så kommer även jag, med pengarna från Wake-Up Call, att investera lika mycket, i det här fallet alltså tusen kronor. Så dina pengar får dubbel verkan.
Det handlar alltså om crowdfunding för miljön?
– Inte riktigt. Crowdfunding fungerar lite annorlunda. Säg att någon som vill tillverka ett tv-spel behöver pengar för detta, då kan du stödja det projektet och om det blir verklighet så får du kanske tv-spelet och en t-shirt som tack. Crowdlending är det som Sunfunder och Kiva sysslar med. De lånar dina tusen kronor som de investerar i projekt och som först efter en viss tid kan återbetalas. Sparasol går ett steg länge, vi kallar det crowdsaving. Du behöver hos oss alltså inte vänta på återbetalningen utan kan när som helst få pengarna tillbaka.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till