Nu ska klimatet in i alla politikområden
Möjligheten till en grön omställning post-corona ökar nu när regeringen inrättar ett klimatkollegium lett av statsministern. Syftet är att stärka regeringens arbete med att nå klimatmålen och att genomföra den klimatpolitiska handlingsplanen. Ännu finns dock inga konkreta gröna omställningsförslag på bordet.
Så sent som i mars gav det Klimatpolitiska rådet, som har till uppgift att granska regeringens klimatpolitik, regeringen bakläxa för sin klimathandlingsplan som ansågs alltför vag och inte uppfylla kraven i klimatlagen. Desto gladare är rådets vice ordförande Johan Kuylenstierna efter beskedet att regeringen inrättar ett klimatkollegium inom Regeringskansliet:
Klimatpolitiska rådet välkomnar verkligen detta beslut som även ligger i linje med en av våra rekommendationer i vår senaste rapport. Det är nu viktigt att gruppen får ett starkt och tydligt mandat.
I sin senaste rapport hade rådet gett förslag på en liknande lösning som den som nu presenteras, det vill säga att en grupp utvalda ministrar får ett särskilt ansvar för att se till att det klimatpolitiska ramverket genomförs. Utöver statsminister Stefan Löfven och miljö- och klimatminister Isabella Lövin kommer ytterligare sex ministrar ingå i rådet för att klimatfrågan ska breddas och inte enbart läggas på miljödepartementets ansvar. Utvalda ministrar är näringsminister Ibrahim Baylan, finansminister Magdalena Andersson, infrastrukturminister Tomas Eneroth, energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman, landsbygdsministern Jennie Nilsson och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund. Just denna bredd av erfarenheter bland politiker menar Isabella Lövin är särskilt viktig:
Klimatet är vår tids stora ödesfråga och den kan inte lösas med stuprörstänkande. Alla relevanta politikområden måste bidra till en omställning av hela samhället.
Regeringen signalerar därmed i allt högre utsträckning att man nu tar viktiga steg i sin klimatomställning mot fossilfrihet. Sedan tidigare har det meddelats att Sverige som första land i världen stoppar exportkrediter för transport av kol. Samtidigt bestämdes att miljontals utsläppsrättigheter ska annulleras. Nyligen fick även Finansinspektionen i uppdrag att följa upp finansmarknadsaktörernas klimatrapportering och hur lån och investeringar förhåller sig till Parisavtalets 1,5-gradersmål.
Det nyinrättade Klimatkollegiet är tänkt att få en central roll i arbetet med att driva på omställningen och genomföra den gröna återhämtningen, men som Dagens ETC påtalat är det ett löfte som måste granskas. Några gröna återhämtningspaket är nämligen ännu inte på gång, enligt statsministern, som svar på en direkt fråga från DN.
Namnkunniga ekonomer som nobelprisvinnaren Joseph Stiglitz och Nicholas Stern, känd för att ha författat den banbrytande Sternrapporten, visade nyligen att det finns stora ekonomiska fördelar med gröna corona-åtgärder. Däremot är räddningspaket för flyg en riktigt dålig affär för att stabilisera ekonomin, enligt författarna. Regeringen har inte ställt några klimatkrav gällande sitt stödpaket till flyget. SMB tänker därför följa upp denna omställning noggrant. Denna möjlighet kommer nämligen inte igen.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till