Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nu stiger haven snabbare än väntat

  En ny studie visar att havsnivåerna stiger snabbare än vad man tidigare förutspått.

  Studien visar på att havsnivån sedan 90-talet stigit med 3,2 millimeter per år, vilket är 1,2 millimeter mer än vad IPCC förutspått i sina scenariouträkningar av vilka koncekvenser ett allt varmare klimat orsakar.

  Det senaste århundradet steg havsnivåerna med 17 centimeter. Detta århundrade spås nu havsnivåerna stiga mellan 50 centimeter och 100 centimeter.

  Anledningen till att havet stiger snabbare är inte helt klart. Att Arktis isar smälter allt mer under sommarmånaderna kan vara en anledning, men isarna på Grönland är nog de som kommer ha störst påverkan på havsnivåerna när de börjar smälta.

  ”Den globala uppvärmningen har inte avtagit eller för den delen inte följt prognoserna”, säger Stefan Rahmstorf, författare av studien på Potsdam Institute for Climate Impact Research som jämfört FN prognoser till vad som egentligen har hänt från början av 1990-talet till 2011.

  Havsnivåhöjningen väntas drabba Sverige hårt, särskilt områden som ligger nära kusten. Trots det bestämde sig regeringen tidigare i år för att skära ner på stödet till kommunernas arbete för att anpassa samhället till ett förändrat klimat.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.