Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter Nyheter

    Nu syns mer effekter av budgetslakten på miljön

    Vackert paket, men fult innehåll: regeringens budget för 2023 kan bli ännu ett dråpslag för miljöarbetet. Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

    Naturvårdsverket varnar nu i 2024 års budgetunderlag för svåra konsekvenser om regeringen gör allvar av sina planer på fortsatt hårda nedskärningar.

    Den nytillträdda regeringen gjorde i sin första budget i höstas processen kort med flera viktiga budgetposter inom miljö- och klimatområdet. Skydd av värdefull miljö, framförallt skog, samt skötsel av naturvårdsområden och liknande fick med ens neddragning med drygt 1,4 miljarder kronor för 2023, vilket verket snabbt beskrev följderna av.

    Supermiljöbloggens redaktör Beatrice Rindevall ställde i en krönika också frågan om det är rimligt att 1,5 procent av statsbudgeten räcker till för att klara två av våra absolut största problem, klimatuppvärmningen och den biologiska mångfaldskrisen.

    Svaret är naturligtvis ”nej.” Det behövs självklart mer pengar, vilket de berörda myndigheterna och många utvärderingar visar. Men regeringen har i sin treårsplan aviserat att lien ska svinga ännu hårdare över miljöbudgeten 2023.

    Redan i år märks exempelvis försämringar av skötseln av naturreservaten och bekämpningen av invasiva arter tydligt. Naturvårdsverket lägger nu fram sitt budgetunderlag för nästkommande år och pekar på att anslagen måste höjas istället för sänkas för att inte försämringarna ska fortsätta.

    Nyhetsbyrån Altinget har tagit del av verkets underlag som beskriver effekterna om inte anslagen förbättras istället för tvärtom:  Det blir svårigheter att administrera nya EU-lagar, exempelvis utsläppshandel även för transporter och byggnader, och svårare att ta fram och rapportera in den klimatstatistik som EU kräver.

    Verket kommer inte heller kunna bidra lika mycket med miljöprövningar, och måste minska arbetet med fastighetsförvaltningen i olika naturreservat ytterligare. Generaldirektören säger i ett uttalande att tillståndet för miljön och klimatet kräver ytterligare insatser, inte tvärtom:

    Vi har alldeles nyss lämnat vår fördjupade utvärdering av miljömålen. Den visar att det finns mycket kvar att göra och klimat och miljö är högt prioriterat i EU och globalt. Det kräver statliga resurser. Det finns starka skäl att höja de här anslagen, säger han till Altinget.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.