Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Nudging halverade slängda fimpar på marken i Skärholmen

    Slängda fimpar är farliga för djur, natur och människor, men är trots det Sveriges vanligaste skräp. Särskilt problematiskt är det i städerna. Nu har nya nudging-metoder testats för att motverka den här typen av nedskräpning och resultaten är mycket goda, en halvering av antalet slängda fimpar på marken! 

    Det är Håll Sverige Rent som haft ett pilotprojekt i Skärholmen med syftet att minska antalet slängda fimpar. Det de testat är så kallad nudging, det vill säga att återkommande påminna rökare om att hålla rent runt sig.

    Att projektet fokuserat på just fimpar beror enligt Håll Sverige Rent på att fimpar är skräpets värsting. Enligt Tobaksfakta slängs årligen en miljard fimpar på gator och torg i Sverige, globalt handlar det om cirka 4500 miljarder fimpar som årligen slängs på marken.

    Tobaksfakta skriver att en enda cigarettfimp förorenar mellan 500 och 1000 liter vatten. Spår av plast har återfunnits i en mängd marina arter, som till sist även kan hamna på våra tallrikar. Trots de negativa effekterna är fimpar undantagen i lagen om nedskräpning, det är alltså för närvarande inte olagligt i Sverige att slänga fimpar på marken. Nudging är då ett sätt att få människor att frivilligt sluta slänga dem på marken.

    Nudging har sitt ursprung i boken Nudge: Improving decisions about health, wealth and happiness från 2008 skriven av beteendeekonomen Richard Thaler och juridikprofessorn Cass Sunstein. Nudging kan kort beskrivas som en mental knuff för att en person ska välja ett alternativ framför ett annat. Teorin bakom är att vi människor oftast vet vad som är rätt, men att vi inte alltid fattar bra beslut. Nudging blir då en hjälp att fatta rätt eller önskvärda beslut.

    Den nudging som användes i Skärholmsprojektet var i form av dekaler, klistermärken och annat informationsmaterial. Budskapet var att fimpa på angivna platser istället för direkt på marken. Butiker i området delade även ut fickaskkoppar till personer som köpte cigarettpaket. Eftersom projektet lett till en halvering av slängda fimpar på marken funderar man nu på att testa de nya nudging-metoderna i fler delar av Sverige. 

    Ett annat känt exempel på nudging för att förmå människor att inte skräpa ner var Clean City Footprints, del av kampanjen Less Litter Copenhagen. Som en del av kampanjen valde Köpenhamns kommun att måla gröna fotsteg på marken som visade vägen till 1500 av stadens soptunnor.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.