Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Ny avhandling: stor PFAS-exponering bland ungdomar

    Resultaten i en nyligen publicerad doktorsavhandling från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) visar på en oväntat hög exponering av per- och polyfluoroalkylsubstanser (PFAS) hos svenska ungdomar. Det pekar på en utbredd och betydande miljöpåverkan på denna åldersgrupp.

    Studien, genomförd på en rikstäckande ungdomspopulation i åldrarna 10-21 år, visar att PFAS – en grupp kemikalier kända för sina potentiellt skadliga hälsoeffekter – påvisades i testerna från 70-100 procent av deltagarna. Bland de mest framträdande PFAS-föreningarna var perfluoroktansyra (PFOA), perfluorhexansulfonsyra (PFHxS) och perfluoroktansulfonsyra (PFOS). PFOA och PFOS har dessutom tidigare utpekats som bland de mest skadliga kemikalierna i PFAS-gruppen.

    Avhandlingens författare, Jennifer Nyström-Kandola, och hennes forskargrupp fann dessutom att ungdomar med varierad och hälsosam kost hade högre koncentrationer av vissa PFAS-ämnen i sina tester jämfört med de som inte följde en sådan, ofta rekommenderad, kost. Detta menar forskargruppen sannolikt beror på högre konsumtion av fisk och skaldjur inom den här gruppen, livsmedel som är kända för att innehålla PFAS.

    Ett annat betydande fynd var sambandet mellan PFAS-nivåerna hos ungdomarna och koncentrationerna i dricksvatten. Trots att mediankoncentrationerna av PFAS i dricksvattnet var så låga som mindre än ett nanogram, det vill säga en miljardels gram, per liter, visade studien att även lågkontaminerat dricksvatten kan vara en betydande källa till PFAS-exponering.

    Intressant nog var PFAS-nivåerna högre bland ungdomar födda i länder med hög per capita-inkomst jämfört med de från lägre inkomstländer. Detta indikerar att PFAS är mer förekommande i industriländer och påverkar därmed ungdomar som bor där i högre grad.

    Resultaten från avhandlingen är viktiga för framtida riskbedömningar och studier av PFAS-exponering bland ungdomar. Denna avhandling lyfter fram vikten av att övervaka och minska PFAS i både dricksvatten och livsmedel för att skydda ungdomars hälsa.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.