Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Forskare från bland annat Luleås tekniska universitet har tagit fram en ny reningsmetod för måttligt förorenad mark. Jord som bara är litegrann förorenad är idag sällan värd att rena på grund av dyra metoder, som dessutom bara flyttar föroreningarna. 

    Den nya metoden låter jorden gå genom en slags tvättmaskin, med en biologiskt nedbrytbar syra som ”tvättmedel”. Syran tillverkas genom återvinning av bland annat matrester. Ut från tvättmaskinen kommer ren jord, och smutsigt vatten som renas genom rötning. Rötningen ger en mer koncentrerad restprodukt än annan rening, som kan läggas på deponi utan att vidare förorena miljön.

    ”Metoden väntas även leda till att många transporter undviks och att en stor mängd jord kan återanvändas. En annan potentiell vinst är att biogas bildas när tvättvätskan rötas. Om gasen tas till vara skulle processen kunna bli självförsörjande på energi.” skriver Ny Teknik.

    – Vi får en helhet som fungerar, säger Anders Kihl, utvecklingschef på Ragn-Sells till Ny Teknik.

    Reningsmetoden har utvecklats av Ragn-Sells, Luleå tekniska universitet, Stabsuecia i Södra VI och Statens Geologiska Institut. Den passar bäst för områden som ligger 10-20 procent över acceptabla nivåer av föroreningar, områden som sällan blir renade på grund av att processen är dyr. Mycket förorenade områden renas idag genom att man gräver upp jorden och lägger dit ny ren jord, och lägger den förorenade jorden på deponi.

     

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.