Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Elektronikföretaget Refurbed har utvecklat en ny beräkningsmodell som visar på elektronikprodukters miljöpåverkan. Något som är viktigt för att hantera den höga miljöbelastningen från elektronikproduktionen. Modellen kan bland annat underlätta ökade transparenskrav inom EU, vilket kan bidra till mer miljömedvetna beslut.

    Vi står inför en stor utmaning med den alarmerande höga elektronikkonsumtionen. Naturskyddsföreningen beskriver en situation där elektronikprodukter produceras och konsumeras allt snabbare, vilket ökar de negativa miljökonsekvenserna markant. Under 2021 uppgick försäljningen av elektroniska apparater inom EU till mer än 13 miljoner ton, vilket är en ökning med 85 procent jämfört med 2013.

    Ett resultat är stora mängder elektronikavfall. Naturskyddsföreningen skriver att produktionen av en enskild mobiltelefon resulterar i 86 kilo avfall, medan en bärbar dator genererar hela 1 200 kilo avfall. Produktionen av elektronik bidrar dessutom till växthusgasutsläpp.

    Transparenskrav inom EU

    Med den växande elektronikkonsumtionen har krav kommit på mer transparens av elektronikbranschens hållbarhetsarbete. Som del av det, och krav på allmän transparens inom näringslivet, föreslogs ett nytt EU-direktiv 2022, Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR), som bland annat inbegriper att produkter ska vara utrustade med ett digitalt produktpass. Förslaget förväntas antas sommaren 2024.

    Produktpasset skulle öka spårbarheten genom att produkter som säljs i EU kommer att ha en detaljerad digital etikett som innehåller information om produkten, från tillverkning till potentiell återanvändning och återvinning. Denna etikett kommer att innehålla uppgifter om produktens ursprung, material, energiförbrukning och möjligheter för återvinning.

    Genom att tillhandahålla denna information direkt till konsumenterna ökas transparensen betydligt, vilket är avgörande för förbättrat miljöansvar inom bland annat elektronikbranschen. Det är en av de snabbast växande branscherna men också en av de mest resurskrävande och förorenande. Genom att införa digitala produktpass blir det möjligt för konsumenterna att göra informerade inköp av elektronikprodukter baserade på miljöpåverkan, vilket kan leda till att fler väljer produkter med lägre miljöavtryck.

    Ny mätmetod för elektronikprodukters miljöpåverkan

    Emellertid, för att kunna uppnå den här typen av transparens behövs hållbarhetsdata för att kunna beräkna och rapportera produkternas miljöpåverkan. Refurbed, en ledande marknadsaktör för rekonditionerade elektronikprodukter, har nu tagit ett stort kliv framåt inom det här området genom att introducera en ny beräkningsmodell för att kartlägga elektronikprodukters miljöpåverkan. Denna modell, utvecklad i samarbete med forskningsinstitutet Fraunhofer Austria, erbjuder en livscykelanalys av elektronikprodukter, från tillverkning till avfall.

    Beräkningsmodellen använder sig av dataanalys för att kvantifiera produkters koldioxidutsläpp, vattenförbrukning och generering av elektroniskt avfall. Genom att integrera denna information i ett användarvänligt digitalt format, ges konsumenterna möjlighet att se vilken miljöpåverkan deras köp av elektronik har.

    Rekonditionerade elektronikprodukter

    Genom den här beräkningsmodellen kan även Refurbed visa på miljövinsterna med sina rekonditionerade elektronikprodukter. Dessa är begagnade produkter som genomgått en renoveringsprocess före återförsäljning.

    I rekonditioneringsprocessen ingår noggranna tester och reparationer, och ibland även utbyte av delar, för att säkerställa att produkten är fullt funktionsduglig och motsvarar nya varors prestanda och pålitlighet. Dessa elektronikprodukter påverkar miljön mindre negativt och är ofta billigare än nya.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.