Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny elbil vill lösa problemet med bristen på sällsynta metaller

  De senaste året har biltillverkare som vill utveckla elbilar sprungit in i ett stort problem. För att tillverka elbilar behövs en rad mer eller mindre sällsynta metaller till motorerna, varav flera nästan bara utvinns i Kina. Nu har Kina dock satt exportbegränsningar på sina metaller, enligt Kina själv av miljöhänsyn. de vill inte utvidga brytningen av metallerna, då det är extremt skadligt för närmiljön. USA anklagar dock Kina för att ha tagit beslutet som ett sätt att skydda och gynna sin egen framväxande elektronikindustri. Oavsett vilket så har priserna nu pressats upp med 170 procent jämfört med 2009.

  De höga priserna på metaller har visserligen triggat igång satsningar på utvinning av sällsynta metaller i andra delar av världen, framförallt i Nordamerika, men sådana projekt tar några år. Under tiden satsar nu Toyota på en ny sorts elmotor som inte ska behöva några sällsynta metaller. Nackdelen med den nya motorn är att den är mindre effektiv än de vanliga elmotorerna, men å andra sidan kan motorn visa sig billigare att tillverka. Vi får se om det här projektet blir en framgångssaga eller inte.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.