Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Stora delar av Europa upplever nu en andra värmebölja på kort tid och nya rekordtemperaturer väntas. Det blir alltmer tydligt att samhällen snabbt måste ställa om för att hantera den nya verkligheten med återkommande extremvärme.

    Som Supermiljöbloggen rapporterat om kom sommarens första stora värmebölja i Europa ovanligt tidigt i år – i mitten av juni. Redan nu är det dags igen när en stor mängd varmluft kommit in från Nordafrika.

    Extremvärme är att vänta i södra Europa, med temperaturer på över 45 grader. Ekot uppger att torkan i Italien är den värsta på 70 år och har lett till att landets regering fattat beslut om att utlysa nödläge i fem regioner i norra Italien. Över 250 bränder härjar runt om i Portugal och omkring 1 500 brandmän kämpar för att släcka lågorna, enligt SVT.

    Värmeböljan tros hålla i sig länge, ungefär 10-12 dagar, och blir då en av de längsta värmeböljorna på mycket länge i Europa. Även Storbritannien väntas få förödande höga temperaturer och den brittiska vädert jänsten Met Office har därför gått ut med varning för extrem hetta.

    Källa: Met Office

    En oroande utveckling

    Värmeböljor är redan ett faktum i många av Europas länder och nu väntar ytterligare värmerekord på många håll. Nyligen kunde en studie för första gången visa att ökad torka i Medelhavet och nederbörd över resten av Europa under vintern beror på utsläpp av växthusgaser orsakade av människor.

    Förra sommaren innebar värmeböljorskyfall och översvämningar i Europa. Det vi nu ser är en del av en oroande utveckling där extremväder blir allt tydligare.

    Medelhavsområdet brukar betecknas som en “hot spot” där värmeböljorna blir allt mer intensiva och som vi kan räkna med ännu mer, säger Erik Kjellström till TT, vilket även IPCC:s betonade i sin senaste rapport om den naturvetenskapliga grunden. Enligt IPCC kommer antalet dödsfall och personer med risk för värmestress i Europa kommer att öka två- till trefaldigt vid 3 grader jämfört med 1,5 grader.

    Detta tar även en ny studie i Nature Communications från Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland upp som menar att värmeböljor över Europa har ökat tre till fyra gånger snabbare än i resten av de norra mellanbreddgraderna som t.ex. USA eller Kanada.

    Tydlig koppling till klimatförändirngar

    När extremvärmen drar in över Europa är det viktigt att komma ihåg att det är människans påverkan som gör värmeböljorna mer intensiva, säger Erik Kjellström till TT.

    Även 2019 drabbades Europa av en värmebölja som sedan tydligt kunde kopplas till klimatförändringarna orsakade av människan, enligt det internationella forskningsteamet World Weather Attribution. Enligt forskarna är det ”en extremt liten risk” att vi skulle haft dessa rekordtemperaturer utan människornas påverkan på klimatet.

    De höga temperaturerna innebär en hälsorisk, särskilt för äldre, och kan hota spannmålsskördarna i Västeuropa. Forskning har visat att vart tredje värmerelaterade dödsfall i världen beror på klimatförändringar.

    Näst varmaste juni

    Förra året upplevde Europa sin varmaste sommar hittills, ett rekord som kanske redan slås i år. Juni 2022 blev den näst varmaste junimånaden någonsin i Europa med cirka 1,6 grader över genomsnittet, enligt Copernicus. Globalt låg månaden cirka 0,31 grader högre än genomsnittet 1991–2020, vilket gör den till den tredje varmaste juni någonsin.

    Månatliga globala medel- och europeiska genomsnittliga avvikelser i yttemperaturer i förhållande till 1991-2020, från januari 1979 till juni 2022. De staplar som är mörkare färgade anger junivärdena. Datakälla: ERA5. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF. 

    2021 var det sjätte varmaste året någonsin globalt och de senaste sju åren har varit de varmaste någonsin. Den samlade bilden från olika klimatrapporter bekräftar bilden av en varmare värld.

    Källa: NOAA

    I Sverige innebar årets juni temperaturavvikelser mellan +1 grad och +3 grader över normalen för referemnsperioden 1991-2020, enligt SMHI. Det var mestadels torrare än genomsnittet och flera värmerekord för månaden slogs under de sista dagarna. I sydöstra delen av landet var det delvis fråga om en rekordvarm juni. Målilla i Småland hade med 34,6 grader den högsta junitemperaturen i Sverige sedan 1947. Det har nu varit tre mycket varma junimånader 2019, 2020 och 2021 i Sverige.

    Källa: SMHI

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.