Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny FN-rapport: Naturen behöver värdesättas mer

  Gamla skogar fortsätter att binda kol, under tusentals år, visar en amerikansk forskningrapport. Foto: jplenio / Pixabay

  Sambanden mellan fokus på ekonomisk tillväxt och de klimat- och miljökriser som just nu pågår har påvisats i en ny FN-rapport. Det finns även en underliggande kritik mot en alltför snäv vetenskapssyn.  

  Rapporten har släppts på Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), vilket är IPCC:s motsvarighet när det gäller biologisk mångfald. Den bygger på mer än 13 000 referenser, inklusive vetenskapliga artiklar, och är skapad i samverkan mellan experter inom samhällsvetenskap, ekonomi och humaniora.

  I rapporten framhävs behovet av att värdesätta naturen, och det för att över huvud taget överleva som art. För att uppnå hållbar utveckling måste kvalitativa tillvägagångssätt införlivas i beslutsfattande. I rapporten beskrivs ett sådant tillvägagångssätt vid beslutsfattande som när man korrekt värderar de andliga, kulturella och känslomässiga värden som naturen tillför människor.

  Ett uttalande till The Guardian av Professor Unai Pascual, från det baskiska centret för klimatförändringar och som var medordförande för bedömningen av de olika värdena och värderingen av naturen, visar även på den underliggande kritik som finns i rapporten mot en alltför snäv vetenskapssyn:

  Det har funnits ett dominerande sätt att fatta beslut baserat på saker som ser mer enkla, superkvantitativa ut, och mer vetenskapligt, och vi säger: ‘Nej, det är inte bra vetenskap.’ Det finns många samhällsvetenskaper och humaniora och andra kunskapssystem som också kan berätta för oss hur vi ska göra saker.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!