Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny forskning: Att förvalta fiskbestånd som allmänningar en framgångsrik strategi.

  En ny studie från University of Washington visar att det bästa sättet att förvalta fiskbestånd verkar vara vad man kallar ”community-based co-management”, det vill säga ett system där ansvaret för en resurs delas mellan en myndighet och de lokalsamhällen som drar nytta av resursen, i det här fallet fiskbestånd.
  Studien bygger på data för 130 olika fiskeområden i 44 olika länder som förvaltas som allmäningar, resultatet av förvaltningen bedömdes utifrån 8 olika utkomstparametrar som till exempel förvaltningens effekt på lokalsamhället, fiskets hållbarhet och tillväxten av fiskbestånden. 40% av fiskeområdena fick positiva resultat för 6, 7 eller 8 av parametrarna medan ytterligare 25% av områdena fick positiva resultat på 4 eller 5 av dom.

  Statistiska analyser visar på att förvaltandet av den här typen av allmänningar oftast misslyckas när något av följande saknas:

  • Socialt kapital och ledarskap i lokalsamhället
  • Tydliga incitament för att förvalta på rätt sätt
  • Skyddade områden där fisket begränsas eller inte tillåts.
  En av forskarna bakom studien menar att resultaten visar på att framgångsrik fiskeförvaltning uppnås genom att satsa resurser på att bygga upp lokalsamhällenas sociala kapital och handlingsförmåga snarare än att bara genomdriva direktiv om kvoter, fisketider och skyddade områden ovanifrån.

  Studien har också hyllats av Elinor Ostrom, 2009 års nobelpristagare i ekonomi. Ostrom är mest känd för hennes teorier om att allmänningar mycket väl kan förvaltas på ett hållbart och framgångsrikt sätt, något som går på tvärs med mindre väl belagda ekonomiska teorier som säger att allmänningar alltid kommer exploateras på ett ohållbart sätt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.