Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny forskning: höjd temperatur kan hota majsskördar

  Majs har tidigare ansetts vara en av dom mer värmetåliga grödorna men ny forskning pekar på att en ökning av medeltemperaturen med bara 1 grad kan ha stora negativa effekter på majsskörden.

  De nya rönen är ett resultat av att man jämfört väderdata med skörderesultaten från 20 000 olika försöksfält i Afrika under perioden 1999 till 2007. Utifrån dessa data drar man slutsatsen att en temperaturökning på bara 1 grad skulle ge sämre avkastning i ett område som omfattar 65% av den region där majs odlas i Afrika. Om temperaturökningen dessutom kombineras med torka kan 75% av området drabbas av upp till 20% sämre avkastning.
  Metoden att jämföra skördedata med väderdata på det här sättet har inte använts tidigare och man hoppas att den ska bli ett viktigt verktyg för att göra prognoser för hur jordbruket kommer påverkas av klimatförändringarna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!