Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny forskning kräver klimaträttvisa

  Forskare från Stockholm Environment Institute (SEI) och Jordens Vänner presenterade i dagarna en rapport som konstaterar att det är de rika länderna som måste göra störst utsläppsminskningar om vi ska lyckas nå målet om 1,5 – 2 graders uppvärmning. Den rika världen måste också stötta utvecklingsländerna finansiellt i omställningen till en fossilfri utveckling.
  I över 20 år har de rika länderna försökt frånsäga sig ansvaret för klimatförändringarna. Samtidigt begär de fattiga länderna klimaträttvisa. Forskarna betonar att de rika ländernas välstånd beror på användandet av fossil energi. Den rika världen har också kontrollerat de fattiga ländernas utveckling, och uppmuntrat energislukande, produktionsinriktade utvecklingsmodeller. Därför är de rika länderna också ansvariga för att många fattiga länder nu befinner sig i en situation där de är beroende av fossila bränslen.
  Klimatförändringarna går inte att stoppa, men för att göra smärtan så liten så möjligt så måste de rika länderna dels minska sina egna utsläpp ytterligare, men också hjälpa till att installera förnybara energisystem i de fattiga länderna. Studien visar att en sådan plan ligger i linje med FN:s konvention om klimatförändringarna.
  SEI och Jordens Vänner har tagit fram ett digitalt verktyg för att beräkna olika länders skulder respektive rättigheter att ta emot stöd. Kartan är kontroversiell såtillvida att Kina och Ryssland har rätt att begära ekonomiskt stöd för att frigöra sig från fossilberoendet. Länder som Filippinerna, som är i full fart med att utveckla kolkraft i stor skala, måste få kraftfullt ekonomiskt stöd för att vända utvecklingen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.