Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny forskning visar på samband mellan extrema väderhändelser och klimatförändringar

  Det sägs ofta att en av effekterna av den globala uppvärmningen kommer att vara fler extrema väderhändelser som t.ex. stormar, skyfall och värmeböljor. Även om det finns data som talar för att kostnaderna för olika naturkatastrofer, varav många är väderrelaterade, ökar så har det varit svårt att på ett övertygande sätt visa på sambandet mellan extrema väderhändelser och klimatförändringarna. Dom ökade kostnaderna kan ju i alla fall till en del förklaras av att det byggs mer och bor fler människor på platser som drabbas av olika naturkatastrofer. Enskilda extrema väderfenomen kan vara en del av den naturliga variationen, väder är ju inte klimat och klimat är ju inte väder och t.ex. bevisar ju inte de senaste årens kalla vintrar på norra halvklotet att det inte sker någon global uppvärmning.

  Källa

  Nu har det publicerats två olika studier av forskare som menar sig ha visat på ett formellt samband mellan extrema regnmängder i det ena fallet och de europeiska värmeböljorna 2003 i det andra. Sambandet mellan klimatförändringar och regn visade sig i skillnaden mellan observerade regnväder och en jämförelse mellan vad ett antal olika klimatmodeller förutsåg skulle inträffa under samma period. För värmeböljorna handlade det om en beräkning av hur mycket risken för att en sådan händelse inträffar ökar vid mänsklig klimatpåverkan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.