Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Ny oljekatastrof liknas vid det i Mexikanska golfen

    Hundratusentals ton olja har läckt in i regionen Sundarbans mangroveträsk och hotar nu flera sällsynta djurarter.

    Tidigt på morgonen den 9 december rammades oljetankern Southern Star 7 av ett lastskepp och förliste precis vid ingången till Bangladeshdeltat Sundarban. Tankern bar på 384 000 liter olja varav 197 000 liter hade läckt in i deltat redan inom en vecka efter förlisningen, skriver BBC.

    Sundarban, som sträcker sig in i Indien, är ett delta som bildar världens största sammanhängande tidvattenmangroveskog och en fristad för en spektakulär mångfald av djur. Här lever bland annat tre oerhört sällsynta delfinarter, samt en betydande del av de hotade bengaliska tigrarna. Regionen är uppskriven på Unescos världsarvslista på grund av sin unika natur.

    Enligt uppgift hade 197 000 liter olja läckt in med det bräckta tidvattnet endast en dryg vecka efter Southern Star 7s förlisning. Den bangladeshiska regeringen har fått hård kritik för hur man hanterat olyckan. Det tog hela två dagar innan den förlista oljetanken flyttades, och förtroendet för den pågående saneringsinsatsen är lågt och helt beroende av lokalbefolkningen. Dessutom var bangladeshiska myndigheter länge otydliga med hur stor omfattningen av oljeutsläppet var, uppger National Geographic. En knapp månad senare står det iallafall klart att det rör sig om en miljökatastrof av gigantiska mått som kan komma att få stor inverkan på det känsliga djurlivet.

    Nu görs jämförelser mellan katastrofen i Sundarban och utsläppen i Mexikanska golfen 2010 när BP:S oljerigg(en) Deepwater Horizon exploderade. Skillnaden är att den senare fick enormt mycket global uppmärksamhet, medan Sundarban knappt nämnts i medierna under december. Det är något National Geographic tar fasta på i sin artikel:

    För överlevnaden av denna unika plats, behöver Sundarban mycket större uppmärksamhet från hela världen. [reds.övers.]

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.