Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny rapport: därför ökar elavfallet

  En rapport från KTH och Naturvårdsverket kartlägger drivkrafterna bakom den ökade mängden elavfall.

  Konsumtion av elektriska och elektroniska prylar ökar, vilket gör att elavfallet är det snabbast växande avfallet i Sverige. Eftersom elavfall är komplicerat att återvinna och ofta innehåller miljögifter, så räcker det inte med att öka återvinningen – även konsumtionen, användningen och designen av prylarna måste förändras.

  Rapporten ”Drivkraften bakom uppkomsten av elavfall” som skrivits av tre forskare på KTH på uppdrag av Naturvårdsverket ger en sammanställning av drivkrafterna till den ökade konsumtionen av elprylar. En attitydundersökning om elavfall från Naturvårdsverket visar att 58 procent av befolkningen byter ut sin mobiltelefon innan den har gått sönder, och motsvarande andel för datorer var 37 procent. Conrad P Luttropp, Professor och en av författarna bakom rapporten menar att ”Det går att tänka sig en framtid där vi använder elektriska och elektroniska produkter på ett mer hållbart sätt för miljön”. Exempel som framförs i rapporten är ekodesign, delat ägande, och produkter som går att uppgradera och vårda.

  Enligt EU direktivet för elektriskt och elektroniskt avfall ska varje land samla in minst 4 kg elavfall per medborgare och år. Sverige samlar in 16 kg/person och år. Men fortfarande hamnar ca 1,3 kg elavfall/person och år i de vanliga soporna, vilket medför problem för miljön och hälsan eftersom elprylar kan innehålla bly, kadmium, bromerade flamskyddsmedel och kvicksilver. Utöver det insamlade elavfallet så är det mycket elprylar som ligger hemma i byrålådorna. Och trots att det är olagligt enligt det så kallade Baselkonventionen att exportera farligt avfall, så beräknas stora mängder elavfall varje år hamna i exempelvis Guiyu i Kina eller Agbogbloshie i Ghana.

  Lystring, Sverige! Kan vi hjälpa varandra att sluta konsumera så mycket blivande elavfall?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.