(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Ny rapport: Köttskatt skulle ge stora klimatvinster

En ny rapport ifrån Chalmers tekniska högskola har undersökt effekterna av en skatt på köttproduktion. Köttätandet är en stor klimatbov och står för större utsläpp än hela transportsektorn enligt en utredning ifrån FN

Enligt rapporten skulle en köttskatt kunna innebära minskade utsläpp med 7 %, tack vare mindre köttätande, men klimateffekten blir mångdubbelt större om de landytor som öppnas upp när boskapen försvinner därifrån istället används till att odla biobränslen.

Köttskatten är utformad på så sätt att nötkött är hårdare beskattat än kyckling och fläskkött, eftersom utsläppen ifrån nötkött är allra störst. Detta på grund av den metangas som bildas av kossornas idisslande. Trots de stora miljövinster som finns i att ställa om till en kost med mindre kött så finns det hittills mycket få politiker som vill ta i frågan.

Den enda ledande politiker på regeringssidan som ens har kommenterat förslaget om köttskatt verkar vara Sofia Arkelsten som avfärdar idén. Men även på andra sidan blockgränsen är uppslutningen för en skatt på kött svagt. Mona Sahlin förnekar att kött innebär stora utsläpp, och när Maria Wetterstrand i valrörelsen får frågan om miljöpartiet stödjer en köttskatt förnekar hon detta, trots att miljöpartiet har kongressbeslut på att köttkonsumtionen ska minskas med hjälp av ekonomiska stymedel.

Uppenbarligen är frågan extremt känslig, frågan är om rapporter som den ifrån Chalmers kan få opinionen att svänga

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.