Ny rapport: Mer än fördubblad minskning av utsläppen krävs

De årliga utsläppsminskningarna måste vara mer än dubbelt så stora framåt jämfört med 2005-2022. I annat fall riskerar EU:s medlemstater att inte nå de klimatmål som slagits fast för 2030.
EU:s klimatlagstiftning samlas i det så kallade ”Fit for 55-paketet”. Den europeiska klimatlagen gör EU:s klimatmål att minska utsläppen med minst 55 procent fram till 2030 till en rättslig skyldighet för medlemsstaterna. EU-länderna arbetar med ny lagstiftning för att uppnå detta mål och göra EU klimatneutralt senast 2050. Fit for 55-paketet är en mängd olika förslag som syftar till att se över och uppdatera EU-lagstiftningen och införa nya initiativ som ska se till att EU:s politik följer de klimatmål som rådet och Europaparlamentet enats om.
Nu finns en ny rapport från Europeiska Miljöbyrån som beskriver hur det går. Europeiska Miljöbyrån (EEA) är en myndighet som levererar kunskap och data för att hjälpa till att nå Europas miljö- och klimatmål. Rapporten med rubriken ”Trends and Projections” beskriver vilka framsteg som gjorts hittills och tittar på trender framåt.
Minskning med två procent
Europeiska Miljöbyrån EEA har studerat arbetet för klimatanpassning och utsläppsminskning hos medlemsstaterna. Under 2022 minskade CO2-utsläppen med två procent jämfört med år 2021. Flera medlemsstater har höjt ambitionerna för utsläppsminskningar till 2030 och en mängd nationella strategier och åtgärder för att uppnå klimat- och energimålen har tagits fram.
Lågkonjunktur ger utsläppsminskning
Utsläppsminskningen år 2022 har dock i första hand med höjda fossilgaspriser att göra. Detta i kombination med lågkonjunktur som ger nedgång i industrisektorn och byggbranschen. När det gäller transporter och energiförsörjning fortsatte utsläppen att öka.
Transporter och jordbruk längst kvar
Enligt EEA finns det vissa tecken på framsteg, men EEA är tydlig med att insatserna kommer att behöva öka kraftigt för att nå de ambitiösa klimatmål som satts upp för 2030. Det är särskilt utsläppsminskningar inom transport och jordbruk som pekas ut i rapporten. Dessa sektorer släpar efter i arbetet för att minska utsläppen i Europa.
Mer än fördubblad minskning krävs
För att leverera mot de mål som slagits fast i EU, behöver de årliga utsläppsminskningarna vara mer än dubbelt så stora framåt, jämfört med hur utvecklingen varit sedan 2005. När det gäller energikonsumtion och andelen förnybar energi behöver utvecklingen gå ännu snabbare.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till