Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny rapport: Stäng alla svenska kärnkraftsreaktorer

  I en ny rapport som släpps idag pekar miljöorganisationen Greenpeace på de omfattande säkerhetsrisker som finns i de svenska kärnkraftsreaktorerna. Nu kräver Greenpeace att alla reaktorer ska stängas. 

  Samtliga kärnkraftsreaktorer i Sverige är idag mellan 30-40 år gamla. Detta medför omfattande och allvarliga säkerhetsrisker i form av stora effekthöjningar, bristande säkerhetskultur och otillräcklig tillsyn.

  Rapporten ger flera exempel på där incidenter som skett de senaste åren samt de brister och svagheter som framkommit av EU:s stresstester av kärnkraftverkens oförmåga att stå emot olyckor bland annat till följd av naturkatastrofer och extrema väderhändelser samt brister i haveriberedskapen.

  Supermiljöbloggen har flera gånger tidigare rapporterat om de säkerhetsbrister som finns i de svenska kärnkraftverken. Radioaktivt material har slarvats bort, nedkylningssystem har gått sönder, reaktorer har stoppats och risker har mörkats.

  Rolf Lindahl, som arbetat med att ta fram säkerhetsrapporten, kallar sannolikheten att en allvarlig olycka inträffar ”överhängande”.

   – Vi slår hål på myten om svensk kärnkraft som säker. Svenska kärnkraftsverk är gamla, har stora säkerhetsproblem, det saknas personal och kompetens och ett stort antal incidenter sker, säger Rolf Lindahl till SvD.

  Mot bakgrund av de fakta som presenterats i rapporten drar Greenpeace slutsatsen att säkerhetsläget på svenska kärnkraftverk är så allvarligt att alla de svenska reaktorerna bör tas ur drift för att inte riskera människors liv och hälsa.

  Teckning: Max Gustafson (www.maxgustafson.se)

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.