Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny studie: Nästan alla klimatförnekarböcker kan spåras till konservativa tankesmedjor

  När en forskare i Sverige presenterar en rapport om klimatet är det inte längre givet att media bjuder in en antagonist som vars roll är att ifrågasätta forskning som koncept.

  I USA är det tyvärr betydligt värre. Där har klimatskepticismen och de konspirationsteorier som förknippas med klimatet fått ett fäste hos det republikanska partiet och även deras Tv-kanal Fox News.

  En ny studie som publicerats  visar på att republikanska tankesmedjor ligger bakom fyra av fem klimatskeptiska böcker. De flesta av böckerna ges ut i USA, men även England, Kanada och Australien har en del utgivna klimatskeptikerböcker.

  De konservativa tankesmedjorna som ger ut böckerna har i sin tur nästan alla koppling till fossila energiföretag. Exempelvis institut som The Cato Institute, George C. Marshall Institute och The Hartland Institute får miljarder i stöd från oljeindustrin.

  Däremot har vi i Sverige fortfarande en del uppmärksammade ”tänkare” som står med på konservativa tankesmedjornas listor. Ett exempel är tidningen Metros kolumnist Johan Norberg, senior fellow på The Cato Institute, som inför årets Earth Hour skrev en kolumn där han raljerade över hur dåligt ”han” tycker att Eath Hour är, då ljusen man tänder leder till utsläpp. Han hoppar även på miljöorganisationer och deras kamp för att främja förnybar energi  med argumentet att Kina producerar tre nya kolkraftverk i veckan, som ett argument mot att Sverige inte behöver förnybar energi, men han tar däremot inte upp det faktum att Kina totalt sett bygger ut mer vindkraft  än kolkraft, men då hade hans artikel och argument fallit pladask, vilket han säkert är mycket medveten om.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.