Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Forskare vid Chalmers tekniska högskola har utvecklat en ny träbaserad teknik som kan rena avloppsvatten från färgföroreningar. Tekniken har visat sig ta bort upp till 80 procent av färgföroreningar från textilindustrins avloppsvatten. Det kan ha en betydande inverkan på miljön och folkhälsan i länder med dålig vattenrening.

    Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) lever över två miljarder människor med begränsad eller obefintlig tillgång till rent vatten. Det finns flera orsaker till det, bland annat klimatförändringar, men även att industrier förorenar vatten.

    Forskargruppen vid Chalmers, ledd av biträdande professor Gunnar Westman, har därför utvecklat den nya tekniken med målet att mer effektivt rena vatten från färgföroreningar.

    Kostnadseffektiv och enkel

    I studien visar forskarna hur giftiga färgämnen kan filtreras bort från avloppsvatten med hjälp av tekniken och det utvecklade träbaserade materialet. Forskningen utfördes i samarbete med Malaviya National Institute of Technology Jaipur i Indien, där föroreningar från färgämnen i textilindustrins avloppsvatten är ett omfattande problem.

    Reningen kräver varken tryck eller värme och använder solljus för att katalysera processen. Tekniken är kostnadseffektiv och enkel att använda. Den kan enligt forskarna vara särskilt användbar i länder där vattenrening är dålig eller obefintlig.

    Tänk dig ett enkelt reningssystem, som en bärbar låda som kopplas på avloppsröret. När det förorenade vattnet passerar filtret med cellulosapulver absorberas föroreningarna, och solljuset som släpps in i reningssystemet gör att de bryts ned snabbt och effektivt. Det är ett kostnadseffektivt och enkelt system att sätta upp och använda och vi ser att det skulle kunna göra stor nytta i länder som idag har dålig eller obefintlig vattenrening, säger Gunnar Westman i ett pressmeddelande.

    Fältstudier nästa steg

    Fältstudier i Indien är nästa steg för att testa metoden i praktiken. Hittills har laboratorietester visat att mer än 80 procent av färgföroreningarna försvinner med den nya metoden, och forskarna tror att reningsgraden kan förbättras ytterligare.

    Utöver att rena vatten från färgämnen ser forskarna möjligheter att använda nanokristaller av cellulosa för rening av andra vattenföroreningar.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.