Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nya chocksiffror: Bilarnas utsläpp ökar igen

  Utsläppen från vägtrafiken i Sverige ökar igen. Det visar nya siffror från Trafikverket. Trots en kraftig ökning av antalet ”miljöbilar” och trots bränslesnålare motorer ökade utsläppen under det första halvåret 2010, som en konsekvens av ökad trafikmängd.

  Siffrorna visar precis det som många experter varnat för: att den lilla utsläppsminskningen under 2008 och 2009 nästan bara berodde på finanskrisen. När konjunkturen nu vänder upp säljs fler bilar, i en våldsam takt. Att de nya bilarna släpper ut något mindre koldioxid räcker inte.

  I tabellen nedan visar Trafikverket hur vägutsläppen väntas ligga kvar på ungefär samma nivå som idag om alliansen får fortsätta med sin nuvarande politik (den röda linjen). Den gröna linjen visar vad som krävs om vi ska klara 2-gradersmålet.

  Trafikverket: Trots att fordonen blivit energieffektivare och andelen biobränslen ökat har detta inte räckt för att få utsläppen att minska. Även när vi blickar framåt ser det ut som att beslutade styrmedel bara räcker till att stabilsera utsläppen på nuvarande nivå.

  Det är inte ofta som en statlig myndighet så tydligt sågar den egna regeringens politik jäms med fotknölarna. Men så är fallet idag.

  Sverige har idag en Miljöminister som anser att vi bör köra mer bil eftersom bilarna i framtiden kommer drivas av el eller biogas. Samtliga expertmyndigheter: Trafikverket, Energimyndigheten och Naturvårdsverket, menar att detta är fullständigt orealistiskt.

  Trafikverket har också ett eget recept för hur utsläppen ska minska:

  Den egna bilen behöver få en minskad roll som transportmedel och tillgängligheten behöver i större grad lösas genom effektiv kollektivtrafik samt förbättrade möjligheter att gå och cykla.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.