Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Nya fiskekvoter glada nyheter för östersjötorsk

    Nu är fiskekvoterna för Östersjön fastställda för år 2013. Det är EU:s fiske och jordbruksministrar som har beslutat detta, rapporterar Havs- och vattenmyndigheten.

    I västra Östersjön sänks kvoten för torsk med 5,9 % och i östra Östersjön sänks den med 9 % jämfört med i år. Västra Östersjöns nya kvot innebär att EU kommissionen sänker mer än de föreslagna två procenten vilket landsbygdsminister Eskil Erlandsson kallar historiskt enligt ett pressmeddelande:

    – Vi har enats om en kompromiss som är balanserad och i det stora hela följer kommissionens förslag. Att EU:s medlemsländer dessutom enats om att ytterligare sänka kvoten för torsk i Östersjön, det kan man inte kalla annat än historiskt, sade en nöjd Eskil Erlandsson efter mötet.

    Även kvoten för lax sänktes med 11 % medan kvoten för sill i centrala Östersjön ökar med 15 %.

    Om miljöorganisationerna jublar över de nya kvoterna för torsk så är man inte lika nöjda med laxfiskekvoterna som bedöms fortfarande ligga på en för hög nivå. Naturskyddsföreningen skrev i ett pressmeddelande:

    – Det är positivt att torskkvoten sattes på en uthållig nivå och att länderna runt Östersjön kunde enas om detta utan att kohandla med EU-kommissionären. Vi är däremot oroliga för laxens dåliga utveckling och hade önskat strängare krav på detta fiske, t.ex. förbud mot att fiska på blandade bestånd, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!