Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Nya hot mot världsarvet Virunga

    Den världsberömda nationalparkens förvaltare vädjar nu till Ugandas och Demokratiska Republiken Kongos (DRK) regeringar att dra tillbaka två tillstånd att borra efter olja.

    Efter år av protester avsade sig det brittiska oljeföretaget SOCO International sina rättigheter att borra efter olja i den världsberömda nationalparken. Men segern blev kortvarig. Några dagar efter att SOCO avsade sig sin licens meddelade DRK att området är rikt på olja. Samtidigt bjuder Uganda ut en fyndighet i Ngajli, som gränsar till parken, till högstbjudande. Enligt Ugandas regering har 16 bolag anmält intresse.

    Virunga är bland annat hem åt världens sista bergsgorillor. Oljeborrningen hotar inte bara klimatet och den unika biologiska mångfalden. Den hotar också försörjningen för de femtio tusen människor som lever av Lake Edward, en sjö som ligger i direkt anslutning till oljefyndigheten.

    Virunga är utnämnt till världsarv på grund av sitt ”enastående universella värde för mänskligheten”. Uganda har ratificerat FNs världsarvskonvention, och har därmed förbundit sig att inte medvetet vidta några åtgärder som riskerar att skada världsarvets värden, direkt eller indirekt. Om Lake Edwards skulle förgiftas skulle det få katastrofala konsekvenser för Virunga. Området är dessutom seismiskt aktivt, och jordbävningsrisken ökar risken för läckage vid oljeutvinning, menar WWF.

    ”Virunga besitter långsiktiga värden som kan och ska utvecklas hållbart för de som bäst behöver det. Nuvarande och framtida välstånd ska inte sättas på spel för oförutsägbar och, i bästa fall, kortsiktig vinst, kommenterar Kwame Kumah, ordförande i WWF Afrika.

    WWF kräver att alla oljetillstånd i eller i anslutning till parken dras tillbaka. Du kan stötta deras arbete genom att följa länken.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.