Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nya klimatrönen – både hopp och orosmoln

  I veckan publicerade publicerade forskare på den norska klimatforskningscentret CICERO siffror som tyder på att jordens klimat är mindre känsligt för koldioxid-utsläpp än vad som tidigare befarats. Samtidigt varnar den kände klimatdebattören och ekonomen Nicholas Stern för att han underskattat riskerna med klimatförändringen.

  Hur mycket CO2 tål planeten?
  Bild: NASA

  Beräkningarna från CICERO går på tvärs med mycket av den tidigare klimatforskningen. Enligt forskarna har tidigare undersökningar överskattat hur stora effekter koldioxidutsläpp får på klimatet, eftersom vi såg en snabb ökning av medeltemperaturen under 1990-talet. Forskarna räknade på hur stora effekter det skulle få  om vi lät koldioxidhalten stiga en bit över 500 ppm, något som verkar troligt med vårt nuvarande handlingssätt. Genom att undersöka hur jorden hittills hade påverkats av våra koldioxidutsläpp, och även ta med sådana saker som vulkanutbrott och solaktivitet i beräkningarna fick de fram sina siffror, och resultaten är slående. När de analyserade data fram till år 2000 i sina modeller blev slutsatsen att temperaturen förmodligen skulle öka till ungefär 3,7 grader, men när de följande 10 åren inkluderades i undersökningen (år då temperaturen inte ökade, trots ökade koldioxidutsläpp), blev slutsatsen istället att vi snarare hamnar på 1,9 grader, strax under det tvågradersmål som världens ledare enats om.

  Om beräkningarna stämmer kommer det få långtgående implikationer på hela klimatdebatten. Dock understryker forskarna själva att studien behöver följas upp och bekräftas av andra studier innan vi drar allt för stora slutsatser.

  Nicholas Stern.
  Foto:  Sebastian Derungs

  Samtidigt som utspelet från forskarna i Norge varnar den kände ekonomen Nicholas Stern för att han i sina tidigare beräkningar varit för försiktig i sin analys kring klimatet och hotet mot världens ekonomier. Stern hävdar att nyare forskning pekar på att planeten är sämre på att absorbera koldioxid än vi tidigare trott, vilket riskerar att accelerera klimatförändringen. Tidigare har mycket av våra koldioxidutsläpp absorberats av haven, men haven börjar nu bli mättade på koldioxid, vilket gör att vi inte får samma hjälp därifrån länge. Även världens skogar fångar upp mindre koldioxid än vi tidigare trott.

  Det verkar alltså som att vi kommer få ännu mer koldioxid i atmosfären än vi trodde, men kanske är planeten mindre känslig för det än vi räknat med. Både hopp och orosmoln alltså, om nu rapporterna stämmer. I början av nästa år kommer FN:s klimatpanel IPCC med sin femte rapport som ger en översikt över hela forskningsläget. Förhoppningsvis kan den ge oss en mer heltäckande bild.

  Uppdatering: Det verkar inte som att CICERO har släppt någon ny studie i samband med pressmeddelandet, därmed har de eventuella undersökningar som gjorts heller inte genomgått en peer review-process, vilket gör att underlaget ännu inte uppfyller vetenskapliga kriterier. Därmed bör inga slutsatser dras utifrån den norska forskningen innan den har granskats av oberoende forskare. Mer om detta finns exempelvis här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.