Nya rekordvärden efter nyår för havens temperatur
2024 har knappt hunnit börja förrän mätserierna över yttemperaturen för världshavet fortsätter att visa extrema, stigande värden. Jämfört med samma tid i fjol har snittemperaturen ökat med omkring en halv grad.
En lång rad mätstationer i satelliter, fartyg och havsbojar, administrerade av amerikanska NOAA, samlar sedan början av 80-talet in temperaturvärden i världshaven.
Trenden har, precis som för lufttemperaturen, varit stigande i princip så gott som för varje år, fast med variationer. Men i fjol våras hände något exceptionellt i diagrammen. Kurvorna över ytvärmen i haven steg oförklarligt drastiskt under våren och fortsatte sedan att stiga till aldrig tidigare skådade nivåer, vilket SMB berättade om.
Forskarna ställde sig frågande till orsakerna, eftersom det väl kända och regelbundna värmande globala fenomenet El Nino inte inletts när temperaturerna började stiga kraftigt.
2024 års inledning bjuder på fortsatta skäl att söka svar på vad det är som sker. Årets första veckor visar på fortsatt uppvärmning, vilket framgår tydligt i det här diagrammet från University of Maines klimatenhet. Grafen kan skiftas över till att gälla värdena i Nordatlanten, mellan ekvatorn och 60 grader nordlig höjd, och även dessa visar stor differens jämfört med ett år tillbaka.
”Inte så oväntat att havsytan är fortsatt varm”
SMB har bett professor Erik Kjellström vid SMHI:s forskningsenhet Rossby Centre om en kommentar till siffrorna. Kjellström framhåller att det inte är oväntat att ytvattentemperaturerna är fortsatt höga eftersom El Nino ännu påverkar.
Forskarna bedömer att effekten avtar under våren, vilket sänker yttemperaturen i centrala Stilla havet – med återverkningar på hela den globala medeltemperaturen (läs mer här).
– Rimligen kommer vi inte se en lika stor avvikelse uppåt under året som helhet – särskilt inte om vi går över i en ny (kylande) La Nina framåt hösten, säger Erik Kjellström.
Han tillägger dock att trenden med stigande värden är oundviklig – om inte människan ser till att minska utsläppen av koldioxid och andra klimatpåverkande gaser.
– Ja, på längre sikt kommer vi se allt högre temperaturer, så länge som halterna av växthusgaser i atmosfären fortsätter öka. Fortsatt arbete med förbättrad luftkvalitet – som ger mindre mängd aerosolpartiklar i luften – kan också väntas fortsätta bidra till ökad uppvärmning.
– Eller man kan snarare säga att uppvärmningen till följd av ökade växthusgaskoncentrationer tillåts ”blomma ut” och inte maskeras av de i huvudsak kylande partiklarna, avslutar han.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till