Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Analys Nyheter Positiva nyheter

    Nya riktlinjer: Bankerna och den biologiska mångfalden

    Banker kopplar biologisk mångfald till ekonomisk risk Foto: Nattanan Kanchanaprat från Pixabay

    Allt fler lyfter nu de stora ekologiska och ekonomiska riskerna med förlorad biologisk mångfald. Men banksektorn börjar vakna. Med rätt investeringar kan de bli en viktig del av lösningen. Nu presenteras nya riktlinjer för bankernas arbete för biologisk mångfald, ett arbete där bland annat Nordea deltagit.

    Biologisk mångfald avgörande för ekosystemen

    Att bevara en biologisk mångfald är avgörande för att ekosystem ska fungera. Bibehållen biologisk mångfald har många nyttor som att rena vatten och luft, lagra kol och pollinera våra grödor. Utan mångfalden av arter med olika funktioner finns stor risk att nyttjandet av naturresurser, klimatförändringar och annan påverkan skadar ekosystemens förmåga att leverera dessa tjänster.

    Sveriges riksdag har uttryckt målet om biologisk mångfald så här:

    Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer ska värnas. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor ska ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd.

    Riksdagens definition av ett rikt växt- och djurliv

    Förlust av biologisk mångfald ger stor ekonomisk risk

    Enligt Världsbanken är mer än 50 procent av den globala BNP:n beroende av naturresurser så som vatten, pollinering och råmaterial. Vidare menar Världsbanken att 40 procent av alla konflikter är orsakade, förvärrade eller finansierade av naturresurser.

    När lokala ekosystem kollapsar eller kraftigt försvagas bedömer bland annat banken Nordea att det sannolikt ger effekter längs med företags värdekedjor. Och att detta kan leda till inflation och systemkritiska finansiella risker.

    Första vägledningen för finansektorn

    Nu har för första gången en gemensam vägledning för hur världens banker kan sätta mål för och minimera sin påverkan på naturen och den biologiska mångfalden presenterats. Riktlinjerna innehåller alltså inte mål i sig, utan är ett sätt att stödja bankernas målarbete. Med hjälp av vägledningen (på engelska: Nature Target Setting Guidance, PRB) som tagits fram av FN:s miljöprogram för finanssektorn (Unep Fi), ska bankerna kunna sätta mål för och införa åtgärder som bidrar till att bevara och öka den biologiska mångfalden. Det är en arbetsgrupp bestående av 34 banker, däribland Swedbank och Nordea som tagit fram vägledningen. Världsnaturfonden WWF har också bidragit i arbetet, som ses som ett viktigt steg för att samla branschen i arbetet för biologisk mångfald. De banker som deltagit i arbetet har alla undertecknat FNs principer för ansvarsfullt arbete inom banksektorn.

    Finansinstitut har viktig roll

    ”Förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringen är två kriser som är nära sammankopplade och som förstärker varandra. Det akuta behovet att stoppa förluster av biologisk mångfald och natur kräver samarbete inom och mellan sektorer, och finansinstitut anses ha en viktig roll i att ta itu med dessa utmaningar.” sa Anna-Karin Modin-Edman, specialist på biologisk mångfald på Nordea, när arbetet inleddes i våren 2023. Hon har sedan representerat Nordea i arbetsgruppen, som nu alltså presenterat de färdiga riktlinjerna för branschen kring biologisk mångfald.

    Riktlinjerna ska hjälpa bankerna att anpassa sina portföljer till det globala ramverket för biologisk mångfald, som kan ses som motsvarigheten till Parisavtalet när det gäller biologisk mångfald. 

    Branschen har tagit ett stort och viktigt steg framåt, kommenterar Anna-Karin Modin-Edman från Nordea

    Källa: Miljö&Uteckling

    Bankerna tycks i allt högre omfattning koppla förluster av biologisk mångfald till ökad risk för finanssektorn och världsekonomin som helhet. Det är en rimlig bedömning – det går självklart inte att såga av den gren som världsekonomin vilar på.

    Läs mer om riktlinjerna för banksektorns arbete för den biologiska mångfalden: här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.