Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Nya siffror: Sveriges utsläpp styrs av vädret

  Utsläppen inom den handlande sektorn minskar

  De svenska utsläppen ökade under 2010 med hela 11 procent. Idag släpper Naturvårdsverket nya siffror för år 2011 för den så kallade handlande sektorn (värme-/elproduktion och tung industri), som visar att utsläppen nu minskar. Minskningen beror dock inte på någon omställning eller effektivisering, utan med största sannolikhet på att vädret under 2011 var ovanligt varmt.

  Huvuddelen av den stora utsläppsökningen som skedde under 2010 kom från den så kallade handlande sektorn, det vill säga från el- och värmeproduktion samt från tung industri som ståltillverkning. Naturvårdsverket gjorde då analysen att utsläppen ökade framför allt på grund av en kall väderlek och en uppåtgående konjunktur.
  Idag offentliggörs ny statistik för just den handlande sektorn, som visar att utsläppen för 2011 minskat med 2,8 miljoner ton jämfört med året innan – en minskning med 12 procent. Men den som tror att detta beror på Sveriges klimatpolitik misstar sig.

  Den handlande sektor kallas så just därför att aktörerna inom denna sektor måste ha så kallade utsläppsrätter för att ha rätt att släppa ut en viss mängd koldioxid. Släpper de ut mer än sin kvot måste de köpa fler utsläppsrätter, släpper de ut mindre kan de sälja utsläppsrätterna. Problemet är att det funnits ett överskott av utsläppsrätter på marknaden och att priset för att släppa ut koldioxid därför blivit väldigt lågt.

  Tidigare i vår beslutade alliansregeringen sig för att ta bort skatten på koldioxid för kraftvärmeproduktion, vilket gör det billigare för dessa att elda fossilbränsle. Så det är knappast så att klimatpolitiken blivit tuffare inom denna sektor, snarare tvärtom.

  Förklaringen är istället att det återigen är vädret som spelar statistiken ett spratt. Om man tittar på väderleken under åren 2009-2011 ser man nämligen ett tydligt mönster. Under 2010, då utsläppen ökade, har vi mycket riktigt ett kallt år. Under 2011, då utsläppen minskar igen. har vi istället ett rekordvarmt år. Slutsatsen av detta är tyvärr att vi har ett klimat som alltså styrs av vädret – inte av en aktiv klimatpolitik.

  Medeltemperaturerna i Sverige under åren 2009-2011. Ett mönster som bekräftar nivån på utsläppen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra