(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Nya siffror: USA, Kina och köttet

Vi har en god och en dålig nyhet. I USA läggs mindre och mindre kött ner i varukorgarna. Forskare pratar om att peak meat har passerats, det vill säga att den avtagande köttätartrenden kommer hålla i sig. Året som köttätandet tros ha nått sin högsta nivå är 2007 då amerikanarna åt 25 miljoner ton kött. Sedan dess har köttätandet minskat med 10 procent. I år tros amerikanerna äta ytterligare en halv miljon ton kött mindre än tidigare år, eller 75 kilo per person – vilket är den lägsta nivån på mer än ett decennium. I Sverige äter vi ungefär 86 kilo kött per person. 
Priset på den främsta djurfödan, majs, har sedan etanolproduktionen brett ut sig ökat, vilket lett till dyrare kött. Det kombinerat med en svagare ekonomi tros vara orsaker till den avtagande köttkonsumtionen. Utvecklingen går dock inte endast att skylla på ekonomiska faktorer. Nötköttskonsumtionen har gått ner sedan sjuttiotalet, vilket tyder på en stadig trend. Kyckling däremot har ökat länge men plötsligt fallit bara de senaste fem åren. Större medvetenhet om hälsorisker, djurrätt samt köttets klimatpåverkan kan förklara den mer stadiga nedgången. 
Vad som dessvärre inte går i samma riktning är Kinas köttkonsumtion. Mer än en fjärdedel av världens kött konsumeras numera i Kina, efter en långvarig uppgång. År 1992 gick kineserna om amerikanerna när det gäller att äta mest kött i världen. Idag konsumerar Kina dubbelt så mycket kött som USA. Främst är det gris och kyckling som står för ökningen. Tittar man på kilo kött per person ser verkligheten dock annorlunda ut. En kines äter i genomsnitt hälften så mycket kött per år som en amerikan. Men med utvecklingen vi ser kommer förmodligen det gapet att minska. Frågan är inte om, utan när, kurvorna möts.   

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.