Nytt EU-direktiv för bättre batterier
Överenskommelsen om EU:s nya batteridirektiv kom i mål i december. Det nya direktivet kommer att reglera batteriers hela livscykel och kommer bland annat att innebära att alla batterier ska vara utbytbara i produkter som säljs på den europeiska marknaden.
Det nya batteridirektivet ska ses som ett resultat av EU:s gröna giv, the European Green Deal, och EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi. Ett av målen är att direktivet ska utveckla återvinningen av metaller inom EU, där USA och Asien idag har försprång. Förhoppningen är att direktivet sätter en global standard för batteribranschen.
Bedömningen är också att EU-marknaden växer så snabbt att direktivet kommer få genomslag för försäljningen utanför EU. Miljöorganisationer, reparatörer och återvinningsindustrier har länge försökt göra sig hörda för bättre batterier. När lagstiftningen nu ser ut att komma på plats lyfts överenskommelsen som en framgång, bland annat av European Environmental Bureau (EEB).
Reglerna omfattar hela livscykeln
De kommande reglerna gäller alla typer av batterier som säljs inom EU, som förbrukade bärbara batterier, industribatterier, start- och tändningsbatterier för fordon och maskiner samt elfordonsbatterier och batterier för lätta transportmedel såsom elcyklar, elmopeder och elskotrar.
Hela batteriets livscykel kommer att regleras, från design till omhändertagande av avfall. Direktivet kommer också att ställa krav kring klimatutsläpp under produktionen av batterier och återvinningsmål för metaller som litium. Målet för återvinning av litium från förbrukade batterier är 50 procent till år 2027 och 80 procent till år 2031. De stora aktörerna i batteribranschen kommer att behöva tillämpa så kallade tillbörlig hänsyn (due diligence) och säkerställa att social och miljömässiga hänsyn tas i leveranskedjorna för råvaror som används i batterier på EU-marknaden.
Konsumentprodukter som går att fixa
Under förhandlingarna av direktivet uppmärksammade EEB och Right to Repair att 60 procent av all elektronik för konsumentbruk innehöll så kallade integrerade litiumjonbatterier. Enligt EEB har de senaste årens trender med att gömma batterierna i produkterna resulterat i att vissa batterier är näst intill omöjliga att separera från själva produkten.
Den typen av produkter kommer vi förhoppningsvis inte längre att se på den europeiska marknaden. Detta ses som ett viktigt steg i att stärka konsumenters rätt att kunna laga sina produkter. Det kommer också att ge stor miljömässig besparing.
Utöver att batterier ska vara utbytbara ska batterier vara tillgängliga som reservdelar i fem år efter att den sista enheten av modellen har släppts ut på marknaden. Enligt Right to repair återstår det att se om reservdelar kommer att säljas till ett rimligt pris för oberoende operatörer och slutanvändare.
En bit kvar innan direktivet rullar i mål
Direktivet ska träda i kraft 42 månader efter överenskommelsen och många detaljer ska läggas fast under de kommande åren. Tekniska aspekter kommer att fastställas i sekundär lagstiftning genom så kallade genomförandeakter och delegerade akter. Det finns uppgifter om ett trettiotal sådana akter ska tas fram som ett komplement till EU:s övergripande beslut.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till