Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nytt klimatmål för Japan kan dröja

  Osäkerheten kring kärnkraften har lett till intern konflikt mellan två av regeringens departement.

  Inom den japanska regeringen vill miljödepartementet snabbt få på plats ett nytt mål för utsläppsminskningar av växthusgaser till år 2020. Men departementet med ansvar för ekonomi, handel och industri är emot denna idé eftersom man fortfarande inte vet vad som kommer hända med landets kärnkraft. Det skriver japanska The Mainichi.

  Enligt tidningen gjorde Japan många besvikna under 2009 när dåvarande premiärminister Taro Aso tillkännagav att utsläppen i landet skulle minska med åtta procent till 2020 jämfört med 1990 års nivåer. Japan fick en ny premiärminister senare samma år, Yukio Hatoyama, och denne lovade under ett av FN:s generalförsamlingsmöten att Japan skulle minska utsläppen med 25 procent till 2020.

  Men som en konsekvens av kärnkraftsolyckan i Fukushima i mars 2011, som ledde till att i princip samtliga av landets kärnkraftsreaktorer tvingades stängas ner av säkerhetsskäl, har regeringen i landet beslutat att se över klimatmålet. I januari i år ska landets nuvarande premiärminister Shinzo Abe ha instruerat ansvariga ministrar om att få ett nytt mål på plats, där Abes parti också ska ha meddelat att detta ska ske innan de internationella klimatförhandlingarna i Polen i november.

  Men med tanke på konflikten mellan departementen är det nu alltså mycket tveksamt om Japan kommer hinna med detta. Enligt the Mainichi är Japan det enda av de stora utsläppsländerna som i dagsläget saknar ett 2020-mål.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.