Nytt konstgräs ska minska mängden mikroplaster
Årets fotbollssäsong är på ingång och med det tyvärr även en ny säsong med mikroplaster från konstgräsplanerna. Som tur är finns det flera alternativ. Förra veckan korades det mest hållbara alternativet på IVL Svenska Miljöinstitutets innovationstävling.
Enligt tidigare studier publicerade av IVL Svenska Miljöinstitutet uppskattas konstgräsplanernas totala mikroplastförluster, det vill säga hur mycket av konstgräsplaners mikroplaster som förorenar naturen, till ungefär 500 ton per år i Sverige. Som SMB tidigare rapporterat förorenar mikroplaster både naturen och oss människor.
Den innovationstävling som IVL Svenska Miljöinstitutet arrangerat, och som finansierats av Naturvårdsverket, har haft som mål att hitta hållbara alternativ till konstgräs med mikroplaster. Vinnaren blev företaget Nordic Surfaces ”Corkeen Play Original”.
Vinsten är ett kvitto på att vi tänkte rätt när vi valde att utveckla produkter för hållbara lekplatser, säger Erik Wallén-Widell, vd på Nordic Surface, i ett uttalande till IVL Svenska Miljöinstitutet.
Nordic Surfaces bidrag består av ett korkbaserat material som tagits tillvara från annan typ av korkproduktion för att på det sättet minska spill och svinn i korkproduktionen. Juryns motivering till vinsten handlade om att det här är en lösning med naturmaterial som kan utmana konstgräs innehållandes mikroplaster.
En mycket bra presentation av en lösning som kan lösa utmaningen med att gå ifrån mikroplaster. För lekplatser är det ett spännande material både visuellt men också taktilt. Vi ser fram emot att följa en vidareutveckling för att ta lösningen med ett naturmaterial till nästa nivå, skriver IVL Svenska Miljöinstitutet.
De andra två finalisternas, Capillary Concrete och Turfs, tävlingsbidrag var en gummigranulatfri lösning som nyttjar kapillärkraft till bevattning underifrån och en modulär systemlösning som fångar upp mikroplaster genom smarta dräneringssystem.
Och varför inte naturgräs? Man har i studier kommit fram till att naturgräs totalt sett har högre miljöbelastning än konstgräs. Främst är det uppvärmningen som är mer belastande, det förbrukas ungefär fyra gånger så mycket energi när naturgräsplaner ska värmas upp i jämförelse med konstgräsplaner. Gräsklippning, gödsling och harvning är annat som är belastande för miljön när det kommer till naturgräsplaner.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till