Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ö-nationer i Stilla havet inrättar gigantiskt fiskskyddsområde, USA krånglar.

  De nationer som samordnar fiske av tonfisk i Stilla havet under NAURU-avtalet har beslutat att från och med 1 Januari 2011 förbjuda båtar som använder sig av ”Purse Seine”-tekniken att fiska i ett 3,2 miljoner kvadratkilometer stort område söder om Hawaii. Fiske med betade linor, som är en mindre destruktiv metod, kommer att fasas ut på några års sikt. Dessa åtgärder, som syftar till att rädda Stilla havets tonfisk från utfiskning, kommer att skapa det största marina skyddsområdet i världen och forskare hoppas rentav att bestånden inom området ska kunna återhämta sig till de nivåer som fanns innan det industriella fisket.
  Karta över området, The Eastern High Seas Pockets. Källa
  De länder vars fiskeflottor drabbas är förstås missnöjda men kan inte göra något åt saken; förutom USA som tack vare en unik position kan låta sina fartyg fortsätta fiska i området, dessutom med feta subventioner från amerikanska skattebetalare. USA har den möjligheten, och tänker utnyttja den, tack vare ett avtal, the South Pacific Tuna Treaty, som slöts 1987 mellan 16 nationer varav 14 tog emot utvecklingsbistånd från USA. Avtalet löper ut 2013 och omförhandlas just nu, det betraktas som orättvist och utdaterat av de andra parterna. Varför USA krånglar är det ingen som vet och ingen som vill förklara; den fiskeflotta som berörs består av 40 fartyg som säljer så gott som hela sin fångst i Asien och knappast skapar några arbetstillfällen i USA.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.