Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Observationer om dålig havsmiljö görs på allt fler platser

    Ny utredning om Hanöbukten visar på flera problemområden som tros ligga bakom försämringarna.

    Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått i uppdrag av regeringen att analysera vilka möjliga orsaker som kan ligga bakom de miljöproblem som observerats i Hanöbuktens ekosystem.

    I ett pressmeddelande skriver myndigheten:

    Länsstyrelserna i Skåne och Blekinge har bland annat rapporterat om sårskador på fisk, att fisken flyr de kustnära områdena och att vattnet i bukten blivit allt brunare och ibland illaluktande.

    I slutet av oktober ska HaV redovisa sin analys för regeringen samt även presentera en plan för hur man kan arbeta vidare med frågan. Men redan nu, i en första delrapport, pekar HaV på tre problemområden som man antar ligger bakom försämringen.

    Brist på föda för fisk i kustnära områden, ökad mängd organiskt material och järn i vattnet samt någon form av näringsbrist i födokedjan, framförallt tiamin.

    Enligt rapporten (pdf), som kallas Hanöbuktsutredningen, finns även mer övergripande problem.

    Det framstår som om det förekommer mer övergripande förändringar och problem i marina ekosystem i Östersjön och angränsande havsområden, troligen orsakade av övergödning, utfiskning, brunifiering, och klimatförändringar. Dessa förändringar verkar tidvis ha fått ett mer påtagligt uttryck i Hanöbukten.

    – Tyvärr kan vi konstatera att observationer om dålig havs- och vattenmiljö, som påminner om de i Hanöbukten görs på allt fler platser, både i Sverige och i andra länder, säger Mats Svensson vid HaV, i pressmeddelandet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.