Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oenighet bland departement hotar forskning och miljöövervakning i Bottenviken

  Västerbottensnytt rapporterar att oenighet mellan fem olika departement kan leda till att Umeå Marina Forskningscentrum (UMF) drabbas av fartygsbrist och därmed får svårt att bedriva forskning och miljöövervakning. Oenigheten handlar om vems som ska ta över som redare för forskningsfartyget KBV005 när avtalet med kustbevakningen går ut 2012. KBV005 används för UMF´s forskning och miljöövervakning i Bottenviken och utan fartyget kommer detta uppdrag bli svårt att genomföra, något som i sin tur kan leda till att miljöförändringar inte upptäcks i tid. Utredningar om vem som ska ansvara för fartyget har gjorts men förslagen har runnit ut i sanden, en ny utredning om miljöhot och behovet av forskningsfartyg ska presentera sina förslag i sommar men då har avtalet med kustbevakningen redan gått ut och i värsta fall har KBV005 ingen redare.
  Johan Wikner, lektor i marin mikrobiologi vid Umeå Universitet, sammanfattar läget för Västerbottensnytt:

  – Det är märkligt att Sverige som har den längsta kuststräckan av alla Östersjöländer inte har råd att ha ordentliga forskningsfartyg. Vi står inför ett haveri för svensk marin miljöövervakning och forskning.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.