Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Officiella siffror: Peak Oil inträffade 2006

  Det internationella energiorganet, IEA, som tidigare ifrågasatt att teorin om Peak Oil, menar nu att den inträffade för fem år sedan. Det innebär att 2006 är året då den maximala produktionen av olja nåddes. Det förändrade tonläget från IEA är ett genombrott i diskussionen om peak oil, som hittills har menat att toppen kommer dröja fram till runt 2030.

  – Det är slut på billig olja, konstaterar IEA:s chefsekonom Fatih Birol.

  Så sent som för förra året låg IEAs prognos betydligt högre än i år, då trodde man att vi skulle kunna öka oljeproduktion ända fram till 2030. Många har ifrågasatt IEA:s siffror, då de konstant har justerat ned sina prognoser för tillgången på olja de senaste åren. 2005 förutspådde IEA att världsproduktionen av olja skulle ligga på 120 miljoner fat år 2030, nu tror man att siffran kommer landa på under 70 miljoner fat år 2030. Förra året anklagades rapporten också för att ha manipulerats av USA, som ett sätt att hålla marknaderna lugna.

  Frågan är vilka effekter det här kommer få på världsekonomin, och på hur världens regeringar hanterar oljefrågan. IEA:s chefsekonom slår också fast att de höga oljepriserna vi ser nu hotar den ekonomiska återhämtningen, vilket är helt logiskt då olja krävs för produktion och transport av nästan allting. Samtidigt tror IEA att vår ekonomi kommer kunna fortsätta växa väsentligt de närmaste decennierna, trots att kopplingen mellan ökad oljeanvändning och ökad BNP är väldigt tydlig. Alla håller dock inte med,

  – Globalisering, det vill säga att man ska producera en pryl på ett ställe och sen frakta den runt jorden, globaliseringens tidevarv är över, säger Kjell Aleklett, fysikprofessor i Uppsala till Sveriges radio.

  Mer läsning: Effekt, Cornucopia

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.