Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
    Stäng

    Ohållbara förhållanden på jätteräksodlingar

    I dag släpper Naturskyddsföreningen en rapport där de har närstuderat jätteräksodlingar i Bangladesh och förhållandena där.

    Som vi tidigare har rapporterat så innebär västvärldens konsumtion av jätteräkor (scampi, gambas eller tigerräkor) både miljömässiga och sociala negativa effekter. Nu släpper alltså Naturskyddsföreningen en rapport, I grumliga vatten – Miljöpåverkan och sociala konsekvenser av räkodling i Bangladesh, där de kommer fram till att:

    Tropiska räkor –  som ibland kallas scampi, jätteräkor, gambas eller tigerräkor – är ett livsmedel vars produktion varken är miljömässigt eller socialt hållbar. 

    I spåren av vår smak för jätteräkor kommer miljömässiga och sociala konsekvenser som ett brev på posten. Mangroveskog huggs ner och fruktbar mark lämnas saltsjuk och öde. Lokalbefolkningen blir sjuka och jobbar under extremt dåliga arbetsvillkor.

    Är en jätteräka på tallriken verkligen värd alla dessa negativa effekter, undrar vi på Supermiljöbloggen.

    Tidigare artiklar om jätteräkor:
    Din sushi bidrar till överfiske
    Giftiga jätteräkor stoppas

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





      SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

      Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

      Läs vad vi vill göra