I dag släpper Naturskyddsföreningen en rapport där de har närstuderat jätteräksodlingar i Bangladesh och förhållandena där.
Som vi tidigare har rapporterat så innebär västvärldens konsumtion av jätteräkor (scampi, gambas eller tigerräkor) både miljömässiga och sociala negativa effekter. Nu släpper alltså Naturskyddsföreningen en rapport, I grumliga vatten – Miljöpåverkan och sociala konsekvenser av räkodling i Bangladesh, där de kommer fram till att:
Tropiska räkor – som ibland kallas scampi, jätteräkor, gambas eller tigerräkor – är ett livsmedel vars produktion varken är miljömässigt eller socialt hållbar.
I spåren av vår smak för jätteräkor kommer miljömässiga och sociala konsekvenser som ett brev på posten. Mangroveskog huggs ner och fruktbar mark lämnas saltsjuk och öde. Lokalbefolkningen blir sjuka och jobbar under extremt dåliga arbetsvillkor.
Är en jätteräka på tallriken verkligen värd alla dessa negativa effekter, undrar vi på Supermiljöbloggen.
Tidigare artiklar om jätteräkor:
Din sushi bidrar till överfiske
Giftiga jätteräkor stoppas

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till